Парламентарните избори може да се проведат най-късно в края на

...
Парламентарните избори може да се проведат най-късно в края на
Коментари Харесай

Шефът на ЦИК каза кога най-късно ще гласуваме за нов парламент

Парламентарните избори може да се проведат най-късно в края на май 2021 година Това стана ясно от думите на шефа на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев пред Дарик радио.

Андреев изясни, че насрочването на изборите зависи по кое време изтича мандата на Народното събрание. На това Народно заседание той е до края на март.

"По Конституция е написано, че изборите за идващия парламент, би трябвало да се проведат най-късно до два месеца след приключването на мандата на Народно събрание, което значи, че това би могло да бъде вероятно до май ", сподели Андреев и добави, че президентът насрочва датата на вота.

По заложените параметри в Изборния кодекс датата на вота би трябвало бъде планувана най-малко 60 дни преди провеждането му.

За това дали е допустимо изборите да се отсрочат поради пандемията, Аднреев сподели, че няма такава планувана опция по силата на Изборния кодекс. Той изясни, че може да се удължава изборният ден, в случай че има гласоподаватели пред секциите, като може да стартира и по-рано.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР