Парламентарните групи ще могат да предлагат кандидати за управител на

...
Парламентарните групи ще могат да предлагат кандидати за управител на
Коментари Харесай

Кой ще оглави НЗОК? Депутатите предлагат имена до 3 юли

Парламентарните групи ще могат да оферират претенденти за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до 3 юли 2018 година в това число.
 Депутатите освободиха шефа на НЗОК проф. Камен Плочев
Това реши в сряда Народното събрание, откакто народните представители одобриха процедурните правила за чуване и избор на шеф на НЗОК с 96 гласа " за ", 6 " срещу " и 30 " въздържал се ".

От " Българска социалистическа партия за България " гласоподаваха " срещу " и оповестиха, че ще излязат със законодателна самодейност за смяна на механизма за избор на шеф на НЗОК.

" Българска социалистическа партия ще излезе със законодателна самодейност за смяна на механизма за избор на шеф на НЗОК. Проблемът със промяната на шефовете няма да бъде решен, той се задълбочава заради невъзможността им да въздействат върху политиката на Касата ”, сподели депутатът от " Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов от парламентарната естрада.

Михайлов съобщи, че съществува систематичен проблем в Здравната каса. „ Ако извършите обзор на шефовете на НЗОК за последните осемнадесет години, ще видите, че те са толкоз доста, че нито един от тях не е изкарал мандата си “, добави проф. Михайлов. Той сподели още, че има доста детайли, които са трансформирали НЗОК в поделение, подчинено на Министерство на здравеопазването.

Съгласно признатите правила, парламентарните групи ще могат да вършат оферти за претенденти. Те ще се внасят в писмена форма посредством ръководителя на Народното събрание до Комисията по опазването на здравето в 5-дневен период от приемането на процедурните правила.

Кандидатите ще бъдат изслушвани навън съвещание на Комисията по опазването на здравето, а изборът ще бъде изработен от Народното събрание. Управител на НЗОК ще стане този, който получи половината от гласовете на присъстващите в пленарна зала депутати.

В случай, че никой не получи нужните гласове се организира наново гласоподаване, в което вземат участие двамата претенденти, получили най-вече гласове " за ".

Миналата седмица народните представители освободиха проф. доктор Камен Плочев като началник на НЗОК. Неговата оставка беше поискана, откакто влезе в открит спор с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев за размера на задълженията на НЗОК към европейските здравни каси. 

Миналата седмица скоростното внасяне на предлагането за освобождението на Плочев докара до пропадане на пленарното съвещание. Тогава Българска социалистическа партия напуснаха пленарната зала с претекста, че такива решения не могат да се взимат преждевременно и в отсъствието на доста народни представители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР