Парламентарните групи се събират на среща днес в народното събрание

...
Парламентарните групи се събират на среща днес в народното събрание
Коментари Харесай

Напрежение в Сглобката: ГЕРБ внася днес проект за отнемане на дерогацията Лукойл

Парламентарните групи се събират на среща през днешния ден в националното заседание поради проблема с " Лукойл ". Очаква се ГЕРБ-СДС да внесат план за решение за лишаване на дерогацията на рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " и ще задължи държавното управление в едноседмичен период дерогацията да бъде отнета.
" Считаме, че би трябвало да въведем най-либералния режим за предпазване на горива и страната да си назначи така наречен " необикновен представител ". Това, че държавното управление не може да взема смели решения, не следва да се написа на сметката на всички, които го поддържат, тъй като нашата парламентарна група знае по какъв начин се ръководи и в рецесия ", заяви в Русе ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.
От своя страна финансовият министър Асен Василев съобщи, че Народното събрание към този момент е взел решение по проблема " Лукойл " - а точно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 година По думите му, в случай че някоя партия предлага нещо друго, то това би трябвало да бъде обяснено и разисквано. Василев посочи, че в случай че се предлага нещо ново във връзка с Лукойл, то ще бъде разисквано от цялото държавно управление.
" Това, което виждаме, че се случва сега е, че за първи път " Лукойл " стартират да заплащат налози и страната да си прибира парите от рафинерията ", сподели Василев и добави, че възможната продажба на " Лукойл " няма да се отрази на цените на горивата в България.
" За трети следващ път ще внесем предложение за лишаване на дерогацията на " Лукойл ". Този път вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. От тази дерогация печели само " Лукойл " и то в размер на милиарди долари на година. Ползата за българския консуматор е никаква, разяснява проблема и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Това решение беше взето под напън на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме един път 7-дневен период и един път 30-дневен, получихме закани от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с това и гласувахме въпросния период до октомври 2024 година ", разясни Добрев.
По думите му при рухване на дерогацията няма риск от фрапантно повишение на цените на горивата.
" Ние плащаме толкоз, колкото в останалите страни. Това, че „ Лукойл ” купува на ниска цена съветски нефт, не се отразява по никакъв метод в крайната цена на горивата ", сподели още Добрев.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък съобщи, че се прокрадва наклонност, че дерогацията може да повлияе на цената на горивата.
" Вече години откогато имаме дерогация, поевтиня ли ви нафтата, бензинът? Или пораства непрестанно? С какво ни плашат, стигаше 4 лв. по едно време в случай, че съветският нефт „ урал “ е освободен от България и влиза до ден сегашен в рафинерията и България е направила да е предпазен съветският нефт ", сподели Борисов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР