Парламентарните групи обсъждат дали заседанията на Народното събрание да се

...
Парламентарните групи обсъждат дали заседанията на Народното събрание да се
Коментари Харесай

Настоящата сграда на Народното събрание е символ на тази институция, ако има преместване, да е временно

Парламентарните групи разискват дали съвещанията на Народното събрание да се преместят отново в Партийния дом, където ги пратиха ГЕРБ и " Обединени патриоти " по времето на последния кабинет " Борисов ". Решение към момента няма, само че депутатите всеобщо са " за " - тъй като в соц. зданието им е по-комфортно и тъй като журналистическият достъп до тях бе редуциран покрай нулата за оня 8-месечен интервал на предходното пренасяне.

Разговаряме по мотива със зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев, който при започване на идната година би трябвало да поеме поста ръководител по силата на съглашението с ГЕРБ за ротация. Тогава се чака да е и бъдещият " трансфер " в Партийния дом.

Г-н Минчев, обсъждано ли е на председателски съвет или в различен формат връщане на Народното събрание в постройката на Партийния дом и в случай че да - с какъв претекст? Кои парламентарни групи желаят това и кои не?

- Понеже от доста време се знае, че за актуалната постройка на Народното събрание е нужен главен ремонт, най-много на покрива, само че той може да обхване цялата постройка, сигурно Събранието ще би трябвало да се реалокира в постройката на Партийния дом най-малко за известно време. Въпросът е, че този ремонт едва ли ще е доста къс и това време едва ли ще е два месеца.

Т.е. краткотрайните неща са непрекъснати?

- Въпросът дали да се преместим в този момент - за идната сесия или в следващ миг, да речем пролетта на 2024 година, не е поставян и не е обсъждан, само че всички са наясно, че ще пристигна този миг. Сред парламентарните групи има разнообразни отзиви дали по принцип би трябвало Народно събрание да организира съвещанията си в постройката на Партийния дом или въпреки всичко да употребява актуалната. 

Да ги назовем тези групи, които желаят непрекъснато пренасяне.

- От ГЕРБ-СДС още от началото на 47-ия парламент, който за мен е първият като депутат, сложиха въпроса за връщането в Партийния дом, други пък не желаят, само че дано да първо бъде подложено на съществено разискване и всеки самичък да се съобщи.

Аргументът на народните представители е, че сегашната постройка е тясна, няма място за кабинетите им и като цяло сме един върху различен. Но моят персонален мотив против непрекъснатото пренасяне е традицията. Аз имам вяра, че актуалната постройка е знак на тази институция. Да, няма задоволително пространство, само че даже тази непосредственост сред народни представители, парламентарни кореспонденти, гости, които влизат денем - това е част от парламентарната просвета в България.

Сигурен съм, че за част от народните представители би било доста по-удобно да са в другата постройка, в която е доста по-затруднен достъпът на публицисти до тях, тъй като това ще им даде възможносст да избягат от неуместните въпроси, само че най-малко аз одобрявам, че естествена част от журналистическата работа е задаването на неуместни въпроси. Длъжностната характерност на народните представители е да се оправят по някакъв метод с тези въпроси, само че не и като ги заобикалят.

Това е един от главните причини на депутати " за " преместването, който обаче никой не се посочва на глас- че в този момент няма никакъв ред за медиите и някои от тях злоупотребяват и с вас, и с сътрудниците си. Но не може ли да се измисли форма за регулация в сегашната постройка, която да не е по този начин последна като " мярката " цялостна изолираност на публицистите, каквато видяхме към този момент с предходното преместване в Партийния дом.

- Има доста неща, които и в този момент не са възможни, факт - като това представител на медия да нахлуе в стаята на парламентарна група. Стаята на една парламентарна група е непокътнато място за тази парламентарна група. Но не мисля, че има някаква характерна регулация, която може да се наложи по отношение на актуалната постройка на Народно събрание просто тъй като пространството не го разрешава. Има два коридора и не си представям по какъв начин има зона, в която публицистите да не могат да пристъпват, а народните представители свободно се разхождат - не ми излгежда демократично. И в този момент публицистите, отразяващи активността на Народното събрание, влизат с акредитации, само че да се вкарва някаква форма на индивидуален аршин за отсяване - това не ми подхожда.

Ако въпреки всичко се вземе решение за оставане в тържествената постройка на Народно събрание, защо може да се употребява Партийният дом, за чиято реорганизация отидоха десетки милиони левове?

- Знаете, че и в този момент там кабинетите на народните представители се употребяват, там се организират и комисиите, единствено пленарната зала стои неизползвана. Ако националното посланичество реши, може да я употребява или отдава за други цели, само че това е въпрос на полемика.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР