Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната - Демократична България и

...
Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната - Демократична България и
Коментари Харесай

На живо от НС: Промените в НК и интимната връзка, като част от Закона за защитата от насилие

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи внесоха два общи законопроекта. В Наказателен кодекс се предлага да бъдат повишени наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета. Който аргументи другиму междинна телесна щета, да се санкционира с до 8 години затвор, планува общият законопроект. В момента наказването е до 6 години отнемане от независимост. Промяната е в член 129 от Наказателен кодекс.

Домашното принуждение към този момент да се санкционира освен при брак или общуване на фамилни начала, само че и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДН.

Освен двата плана като точка в дневния ред е включено разискване на ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за правосъдната власт. В претекстовете си президентът показва, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността.

До изключителното съвещание на правната комисия и на Народното събрание се стигна след митингите в цялата страна против насилието над дами и в поддръжка към 18-годишното момиче, нападнато в Стара Загора. Случаят е от края на юни, само че закупи необятен публичен отзив преди дни. Задържаният по случая получи и обвиняване в опасност за ликвидиране, съдът реши той да остане в ареста.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР