Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли в деловодството

...
Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли в деловодството
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха проекторешение в НС: Да се възстанови Иван Иванов като шеф на КЕВР

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи са внесли в деловодството на Народното събрание проекторешение Иван Иванов да бъде възобновен като ръководител на КЕВР.

Предлага се проекторешението да бъде точка първа в дневния ред на Народното събрание за на следващия ден, сряда.

Предложението е в отговор на решението на Конституционния съд, с което изборът на предходния ръководител на КЕВР - Станислав Тодоров, бе разгласен за противоконституционен.

Припомняме, че на 21 юли Конституционният съд разгласи, че шефът на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушаване на Конституцията.

Съдът разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари 2022 година за избора му, само че това не значи просто, че той за в бъдеще няма да е ръководител на КЕВР, а че в никакъв случай не е бил.

Причината за това е във възприетото преди две години от самия Конституционен съд ново пояснение, съгласно което оповестените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на влизането им в действие (повече за тълкувателно решение №3/2020 година на Конституционен съд виж тук). Т.е. през 2020 година конституционните съдии придадоха противоположна мощ на някои свои актове и решението, с което оповестиха за противоконституционен избора на ръководител на КЕВР, е един от тях.

Така последствието от днешното им изговаряне е, че Станислав Тодоров в никакъв случай не е бил отпред на регулатора. Той встъпи в служба на 10 февруари 2022 година

Решението на Конституционен съд „ отваря вратата “ и за оборване на решения на КЕВР, признати след встъпването на Тодоров на поста. Комисията се състои от ръководител и четирима членове, а решенията ѝ се вземат с нормално болшинство. Освен това тя заседава и в два състава – „ Енергетика “ и „ Водоснабдяване и канализация “. Всеки от тях включва ръководителя и надлежно двамата членове със стаж в региона на енергетиката или на водоснабдяването и канализацията.

Обявяването на избора на Тодоров за противоконституционен обаче не значи, че всички решения на КЕВР може да бъдат поставяни под въпрос, а вероятно само тези, при които неговият глас е бил решителен за образуване на болшинство – членовете са се разделили 3 на 2 и той е бил третият.

Решението провокира бурни кавги в Народното събрание и паника измежду бизнеса, а, че енергийната рецесия може да се трансформира в институционална.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР