Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и – “ (ПП-ДБ) внесоха

...
Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и  – “ (ПП-ДБ) внесоха
Коментари Харесай

Арабаджиев от ПП: Ще намалим възможностите за разсиновяване

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „ – “ (ПП-ДБ) внесоха законопроект за промени в фамилния кодекс, свързани с тайната на осиновяване, както и процедурата по осиновяване. Това оповестиха пред публицисти Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

Съдебната процедура сподели недостатъци във връзка с тайната на осиновяване и произхода на осиновените лица и във връзка с процедурата за осиновяване, сподели Арабаджиев. Има опция и в този момент тайната да бъде разкрита, само че това се случва след правосъдно решение и би трябвало да бъдат потвърдени значими условия, изясни депутатът от ГЕРБ-СДС. Според нея е значимо всеки да има право да разбере своя генезис.

Промените касаят и въвеждането на Национална електронна система за осиновяване, която ще сплоти данните на цяла България. Предложенията касаят правото на осиновените лица да получат достъп до информация за техния генезис – биологичните им родители, дали имат наследени болести, изясни той.

Прави усещане, че последните години съвсем два пъти е паднал броят на осиновяванията. Има редица недоволства, че процедурата е дълга, тежка и няма задоволително информация. Предлагаме оптимизация на тази процедура, а осведомителна система ще дава опция да електронно кандидатстване и следене на документите на към този момент кандидатствали, разяснява Сачева.

Третата мярка е понижим опциите лица, които осиновят деца да се откажат от тях:

 Оставяме разсиновяването да бъде допустимо, само че мощно стесняваме по кое време това може да се направи, сподели Арабаджиев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР