Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат от ВСС

...
Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат от ВСС
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС зоват да се замрази избора на нов главен прокурор

Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи желаят от Висш съдебен съвет да прекратят процедурата по желание на нов основен прокурор.

Трите партии са внесли план за декларация, се вижда на уеб страницата на Народното събрание. Проекът е до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и носи подписите на Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

В декларацията категорично се показва, че при съблюдаване на правилото за разделяне на управляващите и без да се позволява вмешателство в правосъдната система, депутатите от 49-то Народно заседание приканват Висш съдебен съвет да спре процедурата по желание на нов основен прокурор, до момента в който Конституционният съд се произнеде по проблема, както и до применето на конституционните промени. 

В Декларацията категорично се показва политическата воля за промяна в правосъдната система и точно натам са ориентирани конституционните промени, които се готвят. 

Съгласно високия публичен интерес и " сериозното публично напрежение " след освобождението на основния прокурор, съгласно декларацията процедурата по желание на нов подобен основен прокурор преди законовите промени, няма да реализира предстоящото публично доверие за обективен и транспарантен избор.

Иван Гешев бе освободен от поста основен прокурор на 15 юни с решение на Висш съдебен съвет. След това стартира процедура по желание на краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор и на мястото на Гешев бе назначен Борислав Сарафов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР