Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход изненадващо

...
Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход изненадващо
Коментари Харесай

Чистка на изпроводяк: ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ освободиха шефа на Сметната палата - Политика

Парламентарните групи на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " изненадващо предварително освободиха ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков. Това е втората петъчна рокада във финалните дни на 48-ото Народно събрание. Миналата седмица депутатите освободиха .

Проекторешението бе включено изключително в дневния ред на Народното събрание. Вносители са водачите на групите в така наречен коалиция " Рашидов " - Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Корнелия Нинова (БСП) и Стефан Янев ( " Български напредък " ). Решението бе признато със 118 гласа " за ", 82 " срещу " и 0 " въздържал се ".

Председател на органа до избирането на нов става Горица Николова Грънчарова-Кожарева . До момента тя бе зам.-председател. Според Настимир Ананиев от Политическа партия тя е близка до основния прокурор Иван Гешев.

Преди гласуването Цветан Цветков излезе на трибуната, от която съобщи, че през 8-те години е изпълнявал отговорностите си почтено. Той добави, че по проблема NEXO се прави одит на всички дарения на политическите партии, както и на източниците им. Той благодари на сътрудниците си и съобщи, че Съдебната палата ще продължи да извършва почтено дилемите си.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова сподели, че мотив за настояването им е изтеклият мандат на Цветков, както и това, че Сметната палата не упражнявала никакъв надзор върху финансирането на политическите партии.

Дебатът откри съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев, който съобщи, че е скандално от през днешния ден за на следващия ден да се желаят рокади и да се внася проекторешение без претекстове. Василев е на мнение, че освобождението на Цветков не може да се прави без стартирана процедура за избирането на нов ръководител. Съпартиецът му Искрен Митев пък е на мнение, че Цветков е станал неуместен, тъй като през вчерашния ден по време на чуването на ръководителя на Сметната палата е станало ясно, че ГЕРБ са похарчили единствено 12 хиляди лева за предизборна акция, което показвало, че хората от партията на Борисов можели да се телепортират, в сумата влизали наемите на зали и превозът. Василев добави, че Сметната палата първа разкрива " безобразията " по градежа на автомагистрала " Хемус ".

Доц. Атанас Славов от " Демократична България " съобщи, че се желае освобождението на Цветков, тъй като Сметната палата не се е вписала в разказа за NEXO. Той позволи, че задачата на проекторешението е да се овладее органът и той да се употребява за политически репресии. Славов сподели още, че вкарването на точката опонира на Правилника на Народно събрание, защото проекторешенията, изключително тези, касаещи самостоятелни органи, би трябвало да бъдат първо прегледани в комисии. Надежда Йорданова пък дефинира проекторешението като " политическа гилотина ".

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че групата му поддържа промяната на председателя на Сметната палата, чийто мандат е изминал, само че не в последните дни на Народното събрание.

Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия  е на мнение, че останалите партии пазят партийния си интерес. Тя сподели, че левицата желае оставката на Цветков, тъй като Сметната палата под негово управление не бранела ползите на страната.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи  каза, че няма професионални забележки съм Цветков, само че Сметната палата не влизала в ролята си при инспекцията на финансирането на политическите партии. Той дефинира рокадата като " знакова промяна ". По думите му тя била нужна поради " гафа NEXO ".

" Ако това са същинските аргументи, аз Ви приканвам със същата скорост и със същите претекстове във вторник на изключителното съвещание да освободим господин Гешев ", репликира Асен Василев.

В дуплика Цонев се изрече в отбрана на Делян Пеевски и заприказва за двоен критерий. По думите му информацията за NEXO е по-достоверна, в сравнение с причините за наложените на съпартиеца му Делян Пеевски наказания по световния закон " Магнитски ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР