Парламентарните групи на БСП и ДПС са готови за консултациите

...
Парламентарните групи на БСП и ДПС са готови за консултациите
Коментари Харесай

БСП и ДПС готови за консултации при Радев, Възраждане не одобрява бавене на мандата

Парламентарните групи на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са подготвени за консултациите при президента Румен Радев. Според " Възраждане " обаче със поръчката на президента да не бърза с връчването на мандатите  " се търсят всички вероятни средства рулетката с мандатите да се върти късно, постепенно и изборите да бъдат февруари - март ".

От Движение за права и свободи видяха " добър знак " в декларираното желание да не бърза с консултациите и раздаването на мандатите за ново държавно управление от страна на президента Румен Радев. Това уточни пред публицисти в Народното събрание Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ Движение за права и свободи, представен от Българска телеграфна агенция.

Хамид Хамид напомни, че още при откриването на това Народно заседание от Движение за права и свободи са излезли с декларация, в която са декларирали, че президентът не би трябвало да бърза с тази процедура.

" Налице е тежка политическа рецесия, от която би трябвало да се откри излаз. Виждаме, че разговорът върви доста постепенно, би трябвало да се положат оптимални старания. Ние призовахме да не се бърза, а да се търси разговор ", уточни Хамид.

Нека да се създадат съответните съвещания, да се проведат, ние ще участваме във всички диалози, на които бъдем поканени, сподели Хамид Хамид.

Относно постъпилите в Народното събрание планове на решения за даване на военна помощ за Украйна, от ПГ ГЕРБ-СДС и ПГ " Демократична България ", Станислав Анастасов напомни, че позицията на Движение за права и свободи по този въпрос е " кристално ясна и поредна " в поддръжка на украинската страна след експанзията на Руската федерация, почнала на 24 февруари тази година.

" Българска социалистическа партия за България " също са подготвени да стартират консултациите при президента за опциите за сформиране на държавно управление. Това разяснява пред публицисти в коридорите на Народното събрание водачът на левицата Корнелия Нинова.

За нас по-важно е, че може би това време е належащо да приемем бюджета, а за " Българска социалистическа партия за България " още по-важни са обществените ограничения в бюджета, които за нас са наложителни за тежките месеци, които ни чакат. Ще използваме това време оптимално, с цел да търсим единодушие по обществена стратегия за 2023 година, сподели Нинова.

Тя бе безапелационна, че левицата няма да поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи или " Възраждане ", ще взе участие в диалози при връчване на втория мандат и ще изчака да се види на коя парламентарно показана политическа мощ ще бъде връчен третият мандат, прибавя Българска телеграфна агенция.

Корнелия Нинова разяснява, че от чуването, което са поискали на финансовия министър, е станало ясно, че макар трите разновидността, които са били обявени публично за разновидности на бюджет за 2023 година като готови от служебния кабинет, в последна сметка се е оказало, че няма да има нов бюджет, а ще има удължение на досегашния.

За нас това не е задоволително, тъй като цените порастват, бедността нараства, би трябвало да се усъвършенства бюджетът за 2023 година с увеличение на минималната работна заплата, а служебният кабинет планува заледяване на минималната заплата, без преизчисляване на пенсиите, а единствено използване на Швейцарското предписание, означи Нинова.

Според нея, в случай че продължим със настоящия бюджет, ще бъде ощетен народът и стопанската система. По-добре да има нов бюджет за 2023 година който да регистрира действителностите, сподели тя.

Относно импортираните проекторешения за изпращане на военна помощ за Украйна, Нинова разяснява, че е имало парламентарни групи, които са упорствали въпросните планове да влязат в дневния ред на Народното събрание незабавно, само че на председателски съвет е било решено такива решения да минат през парламентарните комисиите първо.

Ние считаме, че даването на оръжие на Украйна би въвлякло България във военния спор, ние ще гласуваме срещу всички оферти, изясни Нинова и засяга импортираните планове на решения от страна на " Демократична България " и ГЕРБ-СДС. Искаме спокойно решение на спора по дипломатически път, добави тя.

Очевидно е, че мъчно ще се сформира кабинет в границите на това Народно заседание, затова ще се търсят всички вероятни средства
рулетката с мандатите да се върти късно, постепенно и изборите да бъдат февруари - март. Това счита водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, представен от Българска телеграфна агенция.

Пред публицисти в коридорите на Народното събрание той разяснява изявлението на президента Румен Радев, че няма да бърза с консултациите и с раздаването на мандатите за сформиране на ново държавно управление.

Ако изборите бъдат съгласно
рулетката, която той ще завърти в този момент, това значи изборите да бъдат декември - януари, обоснова мнението си той. По думите му, в случай че рулетката с мандатите стартира по-късно, това значи избори да има февруари-март следващата година. Костадинов счита, че въпросът не е дали ще има нови избори, а по кое време ще бъдат те.

Относно импортираните в Народното събрание оферти за даване на военна помощ за Украйна, водачът на " Възраждане " сподели, че в случай че се вземе такова решение, " България ще бъде вкарана в още по-сериозна серпантина на неустановеност и безвремие ". Той е на мнение, че има напън България да вземе страна във войната. Костадинов сподели, че има безпокойство, че идната стъпка ще е изпращане на български контингент в Украйна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР