Парламентарни избори без компромис с правата на гражданите и с

...
Парламентарни избори без компромис с правата на гражданите и с
Коментари Харесай

Общественият съвет на ЦИК с идеи как да се проведат изборите по време на пандемия

Парламентарни избори без компромис с правата на жителите и с тяхното здраве са вероятни и не се изискват огромни законови промени за това. Такова е мнението на Обществения съвет към Централната изборна комисия. Негови членове се срещнаха с президента Румен Радев в границите на консултациите, които президентът провежда.
Снимка: Ладислав Цветков
Председателят на Оценка за съвместимост Росица Матева уточни, че ЦИК може да издава правила по използването на изборния кодекс и без промени в самия ИК е допустимо, да вземем за пример, да се уреди гласуването на лицата под карантина. „ По закон единствено лица с трайни увреждания гласоподават с преносима урна, само че през годините ЦИК е давала инструкции за нужните медицински документи, по този начин може да се обезпечи опция “, изясни тя.
Снимка: Ладислав Цветков
Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда уточни, че е правена симулация на база предни вотове и при 100% изявено предпочитание на 70 000 карантинирани да пуснат бюлетина ще са нужни 1800 екипа. „ Миналите избори е имало над 85 000 политически представители и покровители отвън партийните квоти в СИК. Има задоволителен запас, само че е въпрос на политическа отговорност и воля той да бъде използван по най-хубавия метод “, съобщи тя.



Според Обществения съвет не е задоволително у нас няколко месеца преди изборите да се вкарва гласоподаване по пощата. Росица Матева обаче означи, че тя и сътрудниците ѝ са подготвени с текст за пилотно гласоподаване по пощата в чужбина в страните, където този способ е разрешен.
Снимка: Ладислав Цветков
Стоил Цицелков от Европейската асоциация за отбрана на човешките права означи, че може да се мисли за вид на дейна регистрация и авансово гласоподаване на уязвимите групи за да няма разбъркване в секциите. Може и да се мисли за пренасяне на местата за гласоподаване във физкултурните салони, които са доста по-просторни.

Според Оценка за съвместимост на ЦИК би трябвало ясно да се разпише дали членовете на комисиите ще се имунизират против ковид, или ще могат да потвърждават по различен метод съществуването на имунитет. Освен това целият развой по набиране и подготовка на ангажирани с изборите лица би трябвало да е онлайн, а детайли от вота като броенето на бюлетините може да се следят в действително време с камери без скупчвания в секциите.

Машините за гласоподаване потвърдено подлежат на стерилизация със алкохол, а спомагателна мярка може да бъде раздаването на еднократни ръкавици и маски на гласоподавателите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР