Парламентарната социална комисия ще обсъжда на второ четене проекта за

...
Парламентарната социална комисия ще обсъжда на второ четене проекта за
Коментари Харесай

Комисия в НС обсъжда на второ четене платения отпуск за бащите

Парламентарната обществена комисия ще разисква на второ четене плана за промени в Кодекса на труда, с които се вкарват два месеца заплатен отпуск за бащите до навършване на 8-годишна възраст на детето.

Отпускът може да се употребява едновременно или на части. Промените бяха признати на първо четене в пленарната зала преди седмица. Предвижда се текстовете да влязат в действие от 1 август.

Вносител на плана е Министерският съвет, а главната цел е възстановяване на опциите за съвместяване на трудовите и фамилните отговорности.

Срокът за оферти сред първо и второ четене беше три работни дни и изтече на 25-и юли. Такива оферти не постъпиха от нито една парламентарна група.

Приетите на първо четене текстове на плана плануват бащите и осиновителите да имат право на новия тип отпуск от два месеца, в случай че не са употребили трансфериран от майката или осиновителката отпуск за развъждане на дете.

Който желае да употребява отпуска, би трябвало да уведоми за това работодателя си минимум 10 работни дни авансово. По време на отпуска ще се получава обезщетение от Държавното публично обезпечаване.

С изменение в Закона за здравното обезпечаване се урежда и здравното обезпечаване на лицата, ползващи този тип отпуск, като вноската е за сметка на работодателя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР