Парламентарната социална комисия ще обсъди на извънредно заседание четири законопроекта

...
Парламентарната социална комисия ще обсъди на извънредно заседание четири законопроекта
Коментари Харесай

Комисия на НС ще обсъди четири предложения за увеличаване на минималната заплата


Парламентарната обществена комисия ще разиска на изключително съвещание четири законопроекта с оферти за промени в Кодекса на труда сред първо и второ четене.

На 8 декември в пленарната зала беше утвърден на първо четене импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители план за промени в Кодекса, съгласно които минималната работна заплата за идната календарна година не може да е по-малка от 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца, предава БНР.

Сметките на вносителите сочат, че за 2023 година това значи 850 лв. най-ниско заплащане.

Четирите плана, които депутатите от обществената комисия ще обсъдят за второ гласоподаване през днешния ден, са на ГЕРБ-СДС, „ Българска социалистическа партия за България “, „ Продължаваме промяната “ и „ Възраждане “.

Внесеният от ГЕРБ-СДС план планува брутната минимална работна заплата за идната календарна година да се дефинира до 1 септември на настоящата година в размер на 50 на 100 от междинната брутна заплата за миналата година.

Предложението на „ Продължаваме промяната “ гласи, че брутната минимална работна заплата за страната се дефинира най-малко един път годишно, като не по-малка от 50 на 100 от междинната за страната за последните две тримесечия, за които има данни от Националния статистически институт. претекстовете вносителите дават образец, че в случай че се употребяват за база последните две налични тримесечия април-септември 2022-ра година, минималната заплата би трябвало да е 868 лв. или 48,6 на 100 от междинната към септември 2022-ра.

Проектът на Българска социалистическа партия залага редакция на признатия на първо четене текст, като вместо до 31 ноември 2022 година се записва, че до 31 декември 2022 година Министерски съвет дефинира минималната заплата за 2023-а като не по-малка от 50 на 100 от междинната за страната за предходните 12 месеца.

Според плана на „ Възраждане “ минималната заплата се дефинира в период до 31-и октомври на настоящата година и не може да е по-малка от 50 на 100 от междинната брутна за предходните 12 месеца и не по-малко от минималната заплата за миналата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР