Парламентарната рулетка се завърта. Президентът Румен Радев даде ход на

...
Парламентарната рулетка се завърта. Президентът Румен Радев даде ход на
Коментари Харесай

Парламентарната рулетка се завърта: Политически маратон от консултации при президента

Парламентарната рулетка се завърта. Президентът Румен Радев даде ход на процедурата по сформиране на нов кабинет.

На съвещания при президента през днешния ден бяха и шестте парламентарни групи в 45-ото Народно заседание. Всяка от партиите съобщи желанията си за сформиране или поддръжка на кабинет.
Снимка: btvnovinite.bg
В късния следобяд завърши и последната среща, а на следващия ден Румен Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС първия изследователски мандат за сформиране на кабинет, с което се завърта и парламентарната
рулетка.

Консултациите с ГЕРБ - Съюз на демократичните сили

Коалицията на ГЕРБ-СДС влязоха първи на „ Дондуков “ 2 и оповестиха, че са подготвени за всевъзможни разновидности – че са подготвени и с кабинет, и да са в съпротива, и за предварителни избори, само че няма да държат дълго проучвателния мандат.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Били сме и преди в сходна обстановка. Не ни е боязън нито от инспекции, нито от проверки, нито от длъжностен кабинет. Готови сме за предварителни парламентарни избори “, сподели ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова.
Снимка: btvnovinite.bg
Президентът увери представителите на обединението ГЕРБ-СДС, че не бърза към длъжностен кабинет, а извършва процедурата по конституция за сформиране на постоянно държавно управление.

„ Президентът не може и не е проектант на обединения. Аз нямам пълномощия и не желая да замесвам президентската институция в този развой. Отговорността е напълно в Народното събрание и парламентарните групи и аз чакам да има разговор “, съобщи Радев.

Консултациите с „ Има подобен народ “

От втората по величина група в Народното събрание „ ИТН “ оповестиха единствено, че ще съблюдават каквото е планувано в Конституцията и че няма да се коалира с партиите на статуквото.

„ Ние като политическа мощ също мислим да съблюдаваме това. Народното събрание има законодателна самодейност, може да трансформира законите, само че те ще бъдат изпълнявани такива каквито са “, разясни Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

Пред „ ИТН “ президентът подчертава върху потребността от постоянно държавно управление.

Консултациите с Българска социалистическа партия

Социалистите оповестиха, че ще поддържат държавно управление на „ ИТН “, в случай че изпълнят пет условия, свързани с проверка на предходното ръководство и битка с корупцията.

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова посочи, че партията към момента няма общо решение по какъв начин ще работи, в случай че им се връчи третият изследователски мандат.

Консултациите с Движение за права и свободи

Пред президента Движение за права и свободи оповестиха, че хората са дали своят вот за смяна.

„ Изразихме подготвеност за поддръжка на държавно управление, препоръчано от трите нови партии в Народното събрание, дружно с възможни цели на това държавно управление “, добави Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи.

Консултациите с „ Демократична България “

От „ Демократична България “ са безапелационни, че отговорността за сформиране на държавно управление е на втората по резултат групировка, с която са подготвени да влязат в диалози.

„ От тази позиция, в случай че те потърсят нашата поддръжка, ние сме подготвени да влезем в виновни и градивни диалози, на база на тяхната визия какво ще бъде тяхното ръководство. Същевременно ние ще съблюдаваме уговорките и задачите, с които е явихме на тези избори – без да ги назоваваме авансово условия “, уточни съпредседателят на обединението Христо Иванов.

Консултации с „ Изправи се! Мутри вън! “

От „ Изправи се! Мутри вън! “ също се оповестиха за кабинет на смяната.

" Няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ и Бойко Борисов, тъй като народът даде избор за смяна на изборите ", съобщи Мая Манолова от „ Изправи се! Мутри вън! “ при консултациите при президента Румен Радев. Тя разгласи още, че те биха подкрепили кабинет с присъединяване на партиите на митинга.

Реакции на партиите след консултациите с президента

След срещата с президента водачите на останалите политически сили обрисуваха границите и изискванията си за поддръжка на бъдещото държавно управление. Редно е да има работещо държавно управление допустимо най-скоро. Това разгласи партията с най-вече гласове парламентарните избори ГЕРБ - Съюз на демократичните сили след консултациите с президента. Но от там намекнаха, че е допустимо и да откажат да предложат собствен кабинет.

„ Има вид да върнем мандата, в случай че няма поддръжка – не желаем да губим време. Редно е да има работещо държавно управление допустимо най-скоро. Ако на Слави Трифонов не му стигат двама или трима народни представители, в положение сме да го подкрепим, с цел да има устойчиво държавно управление “, разяснява вицепремиерът в Оставка Томислав Дончев.

В подобен случай президентът ще връчи мандата на втората по бройка партия. „ Има подобен народ “ получават заявена поддръжка от останалите четири партии стана ясно и след днешните съвещания. Те обаче отхвърлиха да разясняват в елементи по какъв начин ще наподобява кабинетът им, до момента в който не стигне мандата до тях.

Българска социалистическа партия отхвърля концепциите за понижаване на държавната дотация за партиите до един лев и за мажоритарен избор на всички депутати, препоръчани от „ ИТН “. Но са подготвени дадат поддръжката си за втората политическа мощ, в случай че такава бъде поискана.

Движение за права и свободи към момента не е водило диалози с нито една партия. А водачът ѝ Мустафа Карадайъ отхвърли тезата на премиера в оставка Бойко Борисов, че акцията „ Росенец “ от предишното лято е взаимно деяние на партията с „ Демократична България “

„ Демократична България “ нямат упоритостта да сформират свое държавно управление, само че са подготвени да поддържат кабинет на смяната, излъчен от партията „ ИТН “. Не отхвърлят и вероятността за предварителни избори.

За държавно управление на смяната се разгласи и обединението „ Изправи се! Мутри вън “. Заявиха още, че в случай че се стигне до връчването на трети мандат, то президентът би трябвало да го даде на групировка на смяната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР