Парламентарната комисия за Пловдивския панаир реши да бъде изготвен в

...
Парламентарната комисия за Пловдивския панаир реши да бъде изготвен в
Коментари Харесай

Румен Гечев за Панаира: Във Варна са гузни!

Парламентарната комисия за Пловдивския панаир реши да бъде направен в най-кратък период отчет с решения за отбраняване на ползите на страната, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. На съвещанието през днешния ден не пристигна нито един представител на община Варна, макар изпратената покана от комисията.

Според Румен Гечев от БСП  " държанието на кмета на Варна Иван Портних да не извърши поканата на Народното събрание е удивително и на процедура Варна бойкотира работата на Народното събрание, тъй като са гузни “. " Те нямат никакво право да държат тези 29% от акции на пловдивския панаир и би трябвало да ги върнат неотложно, те са им подарени “, възмути се Гечев.

Представителите на комисията се сплотиха към констатацията, която би трябвало да залегне и в отчета им, че най-хубавото за страната е всичките акции на община Варна от пловдивския панаир да отидат в Министерството на стопанската система.

На съвещанието не пристигна и пловдивският кмет Здравко Димитров, който също бе поканен за чуване в комисията. Но той изпрати свои представители от администрацията, които да обяснят хронологията на събитията и търсените решения досега от страна на общината.

Дневният ред бе чуване на кметове и представители на общинските препоръки на Пловдив и Варна и други лица, свързани с поемането на цялостен контрал на Международен панаир Пловдив от предприемача и почитен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов посредством дейности на централната власт и локалните управляващи от 2016 година насам.

Общинският консултант от Демократична България в Пловдив Веселина Александрова изясни в резюме хронологията на събитията, с цел да се стигне до този миг, в който има заплаха Георги Гергов да придобие 73% от дяловете на панаира. Тя означи, че през 2016 година изненадващо държавното управление на Бойко Борисов по това време взима решение да бъдат разграничени държавните дялове от панаира сред общините Варна и Пловдив.

С решение на Министерски съвет през юли делът на държвата от 49,63% е разграничен на две, като 29 % отиват за Варна, а за Пловдив остават 23%. На това Пловдив реагира остро, тъй като е незаслужено и няма логичност. Общинският съвет на Пловдив незабавно взима решение да върне акциите на страната, като упорства и Варна да го направи. Общинският съвет на Варна също заслужено взема решение да върне акциите на страната.

Но кметът Портних не извършва това решение на Общинския съвет до 2022 година,когато взема решение да ги внесе в сдружението " Пълдин тур инвест “, което е смесено обществено частно сдружение. " Именно тези техни 29% сега са ябълката на раздора и цялата страна се занимава с тях “, уточни Веселина Александрова. 

Така това сдружение, което е формирано от компании на Гергов ще придобие 73% от Панаира. В момента то не може да взима витално значими решения за преустановяване и разпродажба, само че по-късно ще може, сподели Александрова. Важното е Варна да върне тези акции на страната. " Трябва в този момент да се работи, тъй като след това към този момент ще е късно ", сподели Александрова.

На комисията не се яви нито Бойко Борисов, нито Корнелия Нинова, които също бяха поканена като хора, по чието време са се направили значими преобразувания, касаещи Панаира.

Депутатите в комисията разискаха още и опцията да бъде потърсена наказателна отговорност за неявяването на тези лица на чуването.

Бе разисквано и желание да се внесат сигнали в прокуратурата за дейностите на премиера Бойко Борисов, който е решил да подари акции от държавните дялове на Панаира на община Варна.

" Тук трябва да се намеси прокуратурата за това, по какъв начин е определена Варна и как са прехвърлени акциите. Мисля, че за всички е ясно, че става дума за една добре замислена интервенция, това си е доста добре образувано ОПГ /организирана другарска група/. Дали е незаконна, решават други органи. Това е скица, замислена и осъществена от премиера Борисов и неговите два кмета. Една врътка,  която противоречи на здравия разсъдък. Откъде на къде страната ще подарява и то навръх Варна акции от пловдивския панаир, емблемата на Пловдив. Тук би трябвало да се намеси прокуратурата, с цел да направи инспекция " безапелационен бе Гечев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР