Парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене

...
Парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене
Коментари Харесай

Бойко Борисов се охранява от НСО поради застрашеност

Парламентарната комисия за надзор над службите одобри на първо четене и двата плана за промени в Закона за НСО, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проектите са на " ИТН " /ИТН/ и " Изправи се. БГ!Ние идваме " /ИБГНИ/ като с тях се планува ограничение на кръга от лица, които употребяват защита от службата и профилиран транспорт. Във връзка с готвените промени на съвещанието бяха изслушани ръководителят на Държавна организация " Разузнаване " Антоан Гечев и началникът на НСО ген. Емил Тонев.

Проектът на ИБГНИ планува профилиран превоз на НСО да не употребява кметът на София, членовете на Конституционния съд и зам.-председателите на Народно събрание. Също по този начин основният прокурор да не се охранява от НСО, с изключение на в случаите на " потвърдена нужда " . Охраната и превозът на НСО също се лишават от премиера и ръководителя на Народно събрание след освобождението им от служба.

В плана на Има Такъв Народ се планува профилиран превоз да нямат членовете на Конституционния съд, ръководителите на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и основният прокурор, само че да им бъде обезпечена защита, в случай че са застрашени. Също по този начин за някогашни членове на Министерски съвет, народните представители, ръководител на Народно събрание, министър председател и президент да няма защита и превоз от НСО, в случай че няма опасност против тях. Според ръководителя на Народното събрание Ива Митева, която е вносител на законопроекта, би трябвало да се анулира доживотният профилиран превоз от НСО за някогашните президенти . Предлага се още лишаване на профилирания превоз за администрацията на президента. Друго предложение е членовете на фамилиите на премиера, президента и ръководителя на Народно събрание да не се употребяват от защита на НСО.

В свое мнение по законопроектите от НСО оферират да се вкара опция при опасност Негово Светейшество Българският патриарх да бъде охраняван от службата. Николай Хаджигенов от ИБГНИ съобщи, че в случай че има потребност Българската черква може да си разреши да си наеме защита . В залата обаче се чуха мнения, че Патриархът е знак на религията.

Във връзка с работата на НСО ген. Тонев съобщи, че не може да се съгласи с реплики, че чиновниците на службата са " чантаджии " и " водачи на кучета ". Той добави, че преди време може да е било по този начин, само че в този момент не е.

Атанас Атанасов от " Демократична България " съобщи във връзка и двата законопроекта, че може един път на 20-30 години да се случи нещо непредвидено и " тогава ще си задаваме въпроси " за какво е бил стеснен кръгът от лица охранявани от НСО. Както и че не може " с лека ръка " да се подходи към терористичните закани.

Десислава Атанасова от ГЕРБ сподели, че ще се въздържи при гласуването. Тя означи, че измененията ще доведат до по-нисък бюджет и понижаване на потенциала на службата, което ще повдигне и въпроси за понижаване на щата й. Тя добави, че някогашният министър председател Бойко Борисов се охранява от НСО заради " застрашеност " .

Във връзка с чуването на ръководителя на ДАР, което беше закрито за медиите, Николай Хаджигенов съобщи, че " част от най-сериозните сигнали против най-застрашените лица, като някогашния министър председател Бойко Борисов, в случай че не бяха класифицирана информация, щяха да станат мотив за един извънредно комичен анекдот ". По думите на Ива Митева е несериозно на " базата на такива сигнали " да се слагат персонални охрани.

Антоан Гечев, ръководител на ДАР, сподели пред медиите, че е показал пред комисията информация за сигнали за опасност против български жители във връзка със Закона за НСО и взаимоотношението на разузнаването по тях със службата за защита. Той добави, че ДАР в някои връзки действа добре, а в други има какво да се желае

Началникът на НСО от своя страна не пожела да разяснява пред публицистите дебатите в комисията. На въпрос за мненията на основния прокурор Иван Гешев по отношение на НСО ген. Тонев разяснява сбито, че " всеки си дава отговор за думите ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР