Парламентарната комисия по здравеопазването прие на първо четене двата проекта

...
Парламентарната комисия по здравеопазването прие на първо четене двата проекта
Коментари Харесай

На първо четене: Министърът на здравеопазването ще може да въвежда мерки след 1 април


Парламентарната комисия по опазването на здравето одобри на първо четене двата плана за смяна в законите за здравното обезпечаване и за здравето.

С измененията се дава законовата рамка, при която здравният министър може да постанова ограничения след 1 април, когато ще бъде анулирана изключителната епидемиологична конюнктура. Самите ограничения не са обсъждани. Представител на здравното министерство сподели, че от 1 април евентуално маските и дистанцията ще останат целесъобразни.

Здравната комисия одобри и промени, които уреждат здравното обезпечаване и здравното обслужване на чужденци с предоставена краткотрайна протекция, които идват в България.

В законопроекта се показва, че лицата със статут на предоставена краткотрайна протекция са наложително здравноосигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По този метод ще се сътвори практическа опция те да употребяват цялостния обсег здравна помощ, заплащана от НЗОК.

С препоръчаните промени ще се основат оптимални благоприятни условия за лекуване на хората, които идват от Украйна заради военния спор, аналогично на бежанците и на българските жители.

Приравняването на бежанците с българските жители ще наложи внасяне на здравни осигуровки, като размерите и източникът на финансиране ще бъдат избрани с акт на Министерския съвет.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи оповестиха, че законопроектът е просрочен и сложиха редица въпроси, които съгласно тях не са регламентирани. Затова от двете политически сили оповестиха, че ще се въздържат при гласуването.

Според Хасан Адемов (ДПС) законопроектът също е изрично просрочен. Той сложи въпроса, в случай че чужденецът, получил краткотрайна протекция, стартира работа, по същия ред ли ще се обезпечава, както и върху какъв приход ще се обезпечават тези лица. Адемов сподели, че от Движение за права и свободи ще се въздържат при гласуването.

Нищо на никое място не е закъсняло, разяснява Георги Михайлов от левицата и съобщи, че ПГ на " Българска социалистическа партия за България " ще поддържа законопроекта.

Силви Кирилов уточни, че групата на Има Такъв Народ ще поддържа законопроекта. Елена Гунчева ( " Възраждане " ) сподели, че този законопроект й наподобява " леко дискриминационен ". По думите й, няма по какъв начин да се прави законопроект за избран етнос, има и други лица с изключение на украинците, които имат сходен статут.

Председателят на здравната комисия Антон Тонев ( " Продължаваме Промяната " ), че главният акцент засяга така наречен краткотрайна протекция. Той уточни, че на никое място в закона не е упоменато от коя страна идват хората.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР