Парламентарната комисия по здравеопазване прие на второ гласуване общ законопроект,

...
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на второ гласуване общ законопроект,
Коментари Харесай

Така НЗОК трябва да спести милиони за онколекарства

Парламентарната комисия по опазване на здравето одобри на второ гласоподаване общ законопроект, предусещащ НЗОК да спести обществен запас от средствата, които заплаща за лекарства за лекуване на онкологични болести. Предвижда се той да влезе в действие от 1 юли 2024 година, в случай че на следващия ден депутатите в пленарна зала гласоподават измененията.

Законът за публичните поръчки (ЗОП) не дава заслужено разходване на публичния запас. Това сподели пред публицисти проф. Костадин Ангелов и уточни образци, съгласно които лечебни заведения ползват Закон за обществените поръчки, само че реализират най-висока цена за даден медикамент.



Промените, които членовете на комисията гласоподаваха, няма да ощетят пациентите, страдащи от онкологични болести, нито ще се постанова да доплащат терапиите си, увери проф. Ангелов.

„ Предстои ни доста огромно предизвикателство – да проработят нормативните текстове и да създадем разпоредба ”, сподели пред публицисти заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов. По думите му за шестмесечието НЗОК ще икономиса 10-12 млн. лева



„ Тези промени не засягат пациентите, а НЗОК и лечебните заведения ”, сподели още той. Основната концепция е да се спести публичен запас, основано на бистрота и предвидимост, посочи проф. Гетов.    
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР