Парламентарната комисия по здравеопазване отправи искане към министъра на здравеопазването

...
Парламентарната комисия по здравеопазване отправи искане към министъра на здравеопазването
Коментари Харесай

Здравната комисия в НС изиска цялостен анализ на състоянието на спешната помощ

Парламентарната комисия по опазване на здравето насочи искане към министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков да бъде осъществен повсеместен разбор на настоящото положение на системата на незабавната помощ. Предложението за разбора е на проф.Костадин Ангелов, ръководител на комисията.

Членовете на комисията гласоподаваха предлагането, като се чака анализът да бъде подготвен до 31 март. Документът би трябвало да е направен въз основа на инспекции, осъществени от Изпълнителната организация " Медицински контрол ", заяви Българска телеграфна агенция. Каквото и да се пробва да направи самичък човек в системата на опазването на здравето, няма да докара до сполучлив край и колкото и да сме заявявали, че опазването на здравето няма цвят, не го демонстрираме, сподели проф. Ангелов и уточни, че анализът ще бъде възложен на всички, с цел да може дружно да вземат бъдещите решения.

В разбора ще би трябвало да са посочени фрагментите, работещи в системата на незабавната помощ, финансирането на системата, съществуването на коли за спешна помощ и инсталация, съществуване на незабавни отделения по райони, редът за ориентиране на пациентите, дигитализацията на дейностите в незабавната помощ, действието на системата на тел. 112 във връзка с сигналите за незабавна помощ, спазването на стандарта по незабавна медицина, достъпността на популацията до незабавна помощ по райони и други тематики.

Васил Пандов от " Продължаваме промяната - Демократична България " уточни, че подобен разбор е своевременен, както и че в управническата стратегия е заложено в първите девет месеца да се направи одит в системата на незабавната помощ. По думите му анализът би дал отговор дали се постановат законодателни промени или единствено рекомендации към изпълнителната власт.

Спешната помощ се нуждае от доста сериозна промяна във връзка с квалификацията на личния състав и определянето на статута на работещите в системата, сподели министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР