Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие Законопроект

...
Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие Законопроект
Коментари Харесай

Социалната комисия прие актуализираните бюджети на ДОО и на държавата на първо четене


Парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавно публично обезпечаване за 2022 година на първо четене. 14 от народните представители в комисията гласоподаваха " за ", нямаше " срещу ", а девет се въздържаха.
Всичко по тематиката: Антикризисните ограничения на кабинета Петков 120
Основните оферти в законопроекта са за повишение адекватността на пенсиите, разбирано като повишение на техния размер и отчитане на приноса, който хората имат към осигурителната система, сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Той изясни, че се планува нарастване на пенсиите на два стадия -  от 1 юли 2022 г.  и от 1 октомври 2022 година

За 1 юли се планува смяна в %, с който ще бъдат осъвременени всички пенсии, добави Лазаров. Предлага се те да бъдат увеличени с 10 % и към всяка пенсия, откакто бъде увеличена с този %, да бъдат добавени и сумите, които се получаваха до края на месец юни в размер на 60 лева като коронавирус добавки, както и самостоятелните обезщетителни суми за хората, които ги получават, посочи заместник-министърът. Лазаров добави, че този механизъм на осъвременяване касае пенсиите, които са отпуснати до края на миналата година. По думите му за октомври се планува превъзмогване на разликите на пенсии, отпуснати преди края на миналата година, и увеличение на оптималния размер на получаваната пенсия от 2 000 лева на 3 400 лева Това води до спомагателен трансфер от централния бюджет в размер на 1 милиарда 386 млн. 500 хиляди лева, а междинната пенсия през юли ще доближи 666 лева, което е растеж от 23,2 на 100 по отношение на юни, посочи заместник-министърът. 

Нашата парламентарна група ще се въздържи от поддръжка, тъй като това, което се предлага сега, не взема решение проблемите на българските пенсионери, а ги задълбочава, означи Хасан Адемов от ПГ на „ Движение за права и свободи “. 

Няма друга опция от политическа и обществена позиция с изключение на одобряването на закона, счита депутатът от ПГ на „ ИТН “ Александър Александров.

Ще гласуваме " въздържали се ", тъй като поддържаме нарастването на пенсиите, само че не и за сметка на справедливостта в системата, разяснява Деница Сачева от ПГ на „ ГЕРБ-СДС “.

С този законопроект ще подкрепим най-уязвимата група от българското общество, точно пенсионерите, акцентира Мая Димитрова от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “. 

При безспорната нужда да подкрепим най-уязвимите измежду нас, от " Демократична България " ще подкрепим законопроекта и ще внесем нашите запаси и бъдещи оферти, означи Елисавета Белобрадова от ПГ на „ Демократична България “.

Парламентарната комисията по труда, обществената и демографската политика одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2022 година на първо гласоподаване. 12 от народните представители гласоподаваха " за ", срещу бяха 8, а въздържали се нямаше.

Проектът планува незабавен пакет от антикризисни ограничения, ориентирани към понижаване на следствията от увеличаващите се цени на горивата и енергоносителите, надлежно възходящия инфлационен напън върху най-засегнатите групи от обществото и бизнеса, сподели шеф отдел в дирекция „ Държавни разноски “ на Министерство на финансите Росица Спасова. По думите ѝ задачата е да се поддържат българските жители и бизнесът в условия на невиждана рецесия, подбудена от военните дейности в Украйна и да се смекчат разтърсванията, провокирани от високите цени на енергоносителите и суровините.

Очаква се през 2022 година действителният напредък на брутния вътрешен артикул да възлезе на 2,9 %, което е намаляване по отношение на прогнозата, с която бе признат Законът за бюджета и е в резултат на променените стопански вероятности, подбудени от експлоадиране на спора в Украйна, посочи Спасова. Тя уточни, че се чака броят на заетите да означи растеж от 1,7 % за тази година, а упованията за динамичността на потребителските цени в страната са за по-висока инфлация през 2022 година   

Като политическа група желаеме да бъде увеличена минималната работна заплата, означи депутатът Мая Димитрова от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “. Според нея по-голямата част от ограниченията подкрепят всички жители.

Без нарастване на минималната работна заплата не може да вършим всички планувани неща, тъй като няма да има задоволително осигуровки в Държавното публично обезпечаване и оттова не може да се вдигнат пенсиите, сподели Георги Георгиев от ПГ на „ Възраждане “.

Димитър Недялков от ПГ „ Продължаваме Промяната “ разяснява, че автоматизираното нарастване на заплатите не е добър сигнал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР