Парламентарната комисия по превенцията и противодействието на корупцията да има

...
Парламентарната комисия по превенцията и противодействието на корупцията да има
Коментари Харесай

Правилник за организацията и дейността на НС

Парламентарната комисия по предварителната защита и противодействието на корупцията да има право да изслушва и да организира разисквания с основния прокурор и с основния контрольор към Инспектората на Висш съдебен съвет , реши Народното събрание с признатите текстове от плана на Правилник за организацията и активността на Народното събрание.

Комисията на Народно събрание за противопоставяне на корупцията ще прави разбор и оценка на активността на органит е, осъществяващи държавната политика за битка с корупцията, след което ще изготвя систематизирани отчети На всяко тримесечие комисията ще може да изисква отчет от КПКОНПИ и да задължава ръководителя и членовете й да се явят на чуване.

Дебат провокираха текстовете, свързани с отпадането на условието за публично разискване на законопроектите преди първото им четене в парламентарните комисии, планувани с измененията в правилниците на 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС предложи текстът да остане във типа, който е сега, защото отпадането им би противоречало на авансово декларираните планове на ръководещото болшинство за гласност и бистрота.

Ива Митева от " ИТН " отговори, че не се прави оттегляне от декларираните планове за гласност. Митева посочи, че с настоящия текст се вършат по две разисквания на законопроект. Затова тя предлага публичното разискване да бъде извършено дружно с първото гласоподаване на законопроекта о т отрасловата комисия.



Предвидено е обвързване ръководителят на съответната комисия да уведоми авансово всички заинтригувани организации, които да бъдат поканен и и да участват на първото съвещание на комисията.

" Процедурата е изчистена, и ще е по-работещият механизъм от това, с което работихме до момента ", уточни Митева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР