Парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията обсъжда три

...
Парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията обсъжда три
Коментари Харесай

Комисията за противодействие на корупцията обсъжда 3 законопроекта за разделяне на КПКОНПИ 

Парламентарната Комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията разисква три законопроекта за делене на КПКОНПИ на две комисии – едната за противопоставяне на корупцията, а другата за лишаване на нелегално добитото имущество.

Като първа точка от дневния ред комисията следва да прегледа на първо четене Законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности, импортиран от служебното държавно управление на 13 април 2023 година Законопроектът за противопоставяне на корупцията, импортиран от Кирил Петков и група народни представители на 26 април 2023 година, също ще бъде прегледан от комисията на първо четене. Трета точка от дневния ред е първо гласоподаване на импортирания от Десислава Атанасова и група народни представители на 2 юни 2023 година Законопроект за противопоставяне на корупцията.

Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев разясни какви са задачите на законопроекта, импортиран от Министерски съвет, а точно КПКОНПИ да бъде разграничена на Комисия за противопоставяне на корупцията и на Комисия за определяне на спор на ползи и за лишаване на нелегално добитото имущество. Той уточни, че една от основните аргументи е нуждата от смяна на в този момент настоящата КПКОНПИ, превъзмогване на дефицитите в нормативната уредба и други „ Основните предлагани промени са активността на Комисията за противопоставяне на корупцията е съсредоточена в две посоки – предварителна защита на корупцията посредством събиране и разбор на информация, другото е разкриването и преследването на закононарушения, които се одобряват като противоконституционни – изпиране на пари, търговия с въздействие и прочие “, означи Дечев.

Заместник-министърът на правораздаването акцентира, че се плануват основни промени в настоящия закон за противопоставяне на корупцията.

Законопроектът на ПГ на „ Продължаваме промяната “ също има за цели КПКОНПИ да бъде разграничен на две обособени комисии.

Той също има за цел КПКОНПИ да бъде разграничен на Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество и на Комисия за противопоставяне на корупцията.

Заместник-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев акцентира от своя страна, че налагането на тази смяна е подбудена от заложеното в ПВУ. “Ние считаме, че това ще бъде едно добре решение от ваша страна и включването на проверяващи функционалности в антикорупционния орган ще докара до по-добри резултати “, сподели още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР