Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията изслуша председателя

...
Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията изслуша председателя
Коментари Харесай

Цацаров: Отнетият ми достъп до класифицирана информация е лично отмъщение на Рашков, оставката ми няма общо 

Парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията изслуша ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. По-рано този месец Цацаров подаде оставка, а достъпът му до класифицирана информация беше лишен. От ГЕРБ-СДС въпрос зададе Тома Биков. Той изиска да знае какви са претекстовете за неговото решение. Цацаров посочи, че, когато подал оставка е показал, че ще разгласи претекстовете, когато пристигна моментът да бъде изслушан.

" В общественото пространство подаването на моята оставка беше обвързвано с отнетия допуск. В един миг взех решение, че безкрайните извършения с моето име и кой е отговорен за всички неудачии в тази страна, ми пристигнаха малко допълнително. Не мога да бъде упрекван за всичко, което някой не е направил, в това число и като някогашен основен прокурор. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един сътрудник сме отговорни, че над България има три мониторингови механизма, че сме отговорни за Шенген. Човек, който пред министър-председателя Бойко Борисов аз не съм чул никоя друга имитация с изключение на " Да, господин министър председател ", приказваме съответно за Христо Иванов, упрекна мен за всички неудачии в тази страна ".

Шефът на КПКОНПИ добави, че останал сюрпризиран от целите на сегашния министър председател Кирил Петков – оставки на основния прокурор Иван Гешев и неговата. " Всеки ден чета рецензии за моята отговорност. Ивайло Мирчев от " Да, България " упрекна мен и настоящия основен прокурор за всички неудачии в енергетиката – това ми пристигна допълнително. Ако аз съм една от аргументите корупцията на цъфти, аз депозирам оставка. Освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с рецензии – им давам опция да покажат какво могат. Основният ми претекст е, че човек има лимит на достолепие ", добави Цацаров.

Обяснението от Кирил Петков, че съм подал оставка, тъй като съм схванал, че ще ми лишават достъп е погрешно. Аз настоявам противоположното - поради оставката ми лишиха достъпа. Оставката няма нищо общо с позволява! 15 дни преди оповестяването й, уведомих за решението си водачи на сновни парламентарни партии. 10 дни преди оставката уведомих президента. Така беше редно. Последва сказка с мен от сътрудници на ДАНС. Уведомиха ме, че беседата е по процедура за лишаване на достъпа до класифицирана информация. От въпросите им разбрах, че става сума за тъй наречените " спекулация " ЦУМгейт. Так се стигна до 14.01. сутринта, когато ми лишиха позволява с акт, подписан зам.директор на ДАНС. Допускът ми е лишен по директно гледище на премиера и вътрешния министър, разкри Цацаров.

Не считам, че откакто 20 години съм работил като арбитър и 12 години съм подписвал позволения за СРС, като основен прокурор съм чел секретни документи, включително интернационалните, може някой да ми каже, че не мога да бъда благонадежден. Сигурно е случайност, че отивайки на работа в 9 ч. от кабинета премиера разгласи пред медия отнемането на позволява ми, на мен ми връчиха акта в 13:00 часа. Това е всичко. Евтин политически ПР. Аз ще апелирам отнетия допуск. За един човек това е възмездие, за различен е PR, а за мен е въорос на достолепие. Връщайки се в прокуратурата, аз още веднъж получавам допуск до класифицирана информация, добави Цацаров.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР