Парламентарната комисия по правни въпроси промени правилника за работата на

...
Парламентарната комисия по правни въпроси промени правилника за работата на
Коментари Харесай

Прекроиха правилника така, че Възраждане да не оглавяват комисията за службите

Парламентарната комисия по правни въпроси промени правилника за работата на Народното събрание по този начин, че " Възраждане " да не получават ротационно председателско място в комисията за надзор над службите. 

С настъпването на новата парламентарна сесия комисията за службите бе управлявана от секретаря на партия " Възраждане " - Николай Дренчев, съобщи.

Днес на изключителна среща на правната комисия по време на пленарното съвещание депутатите незабавно одобриха промени в правилника за разпределението на Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия.

Лидерът на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски предходната седмица даде поръчка за смяна на правилника, тъй като е " неприемливо проруска партия " да оглави комисията за службите. 

Още в понеделник водачите на ръководещото болшинство в Народното събрание Бойко Борисов, Кирил Петков, Пеевски и Атанас Атанасов внесоха предложение, с което желаят комисията за службите да спре да бъде ротационна. Само комисията по конституционни въпроси да се образува на паритетен принцип, оферират те. 

Днес по време на разискването за измененията в правилника в правната комисия депутатът от ПП-ДБ и някогашен вътрешен министър Бойко Рашков разгласи, че вносителите би трябвало да си преработят претекстовете.

" И аз съм обиден от тях. Няма да изтърпя някой да стимулира едни промени в правилника с откровени неистини. Затова мисля, че би трябвало да се преработят ”, сподели той.

Бойко Рашков до неотдавна бе ръководител на комисията по службите. Рашков се възмути, че в отчета за смяната на правилника написа, че комисията не е заседавала постоянно. " Няма случай, в който да не сме заседавали, нито да не е написан съответният отчет ", сподели той. 

Рашков върна Атанасова да учи право и назова сглобката ОПГ - проведена политическа група, отпред с Борисов

Бившият вътрешен министър добави, че няма да поддържа законопроекта, защото той на процедура не е стимулиран. 

Николай Дренчев взе думата и уточни, че в претекстовете на законопроекта написа, че ротацията сменя политиката на комисията. Той съобщи, че това не е по този начин и че когато е поел управителния пост, е приказвал с предходните двама ръководители - Даниел Митов и Бойко Рашков, с цел да съветва работата на комисията. 

Дренчев сподели още, че това решение най-много се дължи на афектираното его на Пеевски, който е бил обиден по време на абсурда си с Костадин Костадинов в пленарната зала. 

За решението гласоподаваха 11 депутати, шест бяха срещу (Рашков включително), въздържали се нямаше. 

Има Такъв Народ желаят повече места в комисиите, отхвърлиха им

Правната комисия разиска и корекция в правилника, импортирана от партията на Слави Трифонов. " ИТН " оферират депутатите от дребни парламентарни групи, като тяхната, да могат да вземат участие не в две, а в по три парламентарни комисии.

Според актуалните разпореждания всеки народен представител може да взе участие в до две комисии. Заради тази наредба в някои от тях Има Такъв Народ не излъчи представители, защото в групата има 11 души, а непрекъснатите комисии са 26.

Предложението на Има Такъв Народ бе отхвърлено с  5 гласа " за ", 2 " срещу " и 9 " въздържали се ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР