Парламентарната комисия по отбрана прие на първо четене промени в

...
Парламентарната комисия по отбрана прие на първо четене промени в
Коментари Харесай

Комисията по отбрана прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

Парламентарната комисия по защита одобри на първо четене промени в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.

С 10 гласа „ за “ и три „ въздържал се “ беше утвърден законопроектът, импортиран от Министерския съвет. Сред промените, които планува текстът, са възстановяване на успеваемостта в активността на Съвета по защита посредством усъвършенстване на състава; обезпечаване на опция за осъществяване на следдипломно образование на експерти по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти, лекарски асистенти, рехабилитатори, фелдшери и др.) във Военномедицинската академия; обезпечаване на гаранции за компенсиране на всички направени разноски от страна на Министерството на защитата за образованието на военнослужещите посредством вдишване на обвързване от тяхна страна за осъществяване на военна работа за избран интервал от време, актуализиране на критериите за пораждане на съществуващите отговорности и въвеждане на нови; основаване на условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования от Българската войска с военнослужещи при ценене ползите на службата и на обособения военнослужещ; отпадане на условието за годишно атестиране на военнослужещите за отчитане на спецификата на военната специалност.

Единодушно с 13 гласа „ за “ беше признат законопроектът с вносители Христо Георгиев Гаджев, Ивайло Николаев Мирчев, Красимир Георгиев Вълчев, Костадин Георгиев Ангелов, Джейхан Хасанов Ибрямов, Мюмюн Сали Мюмюн и Калоян Тонев Икономов.

Предлагаме спомагателна стипендия, защото казусът за набора на претендент офицери във всички военни университети е голям и се задълбочава всяка година, сподели пред публицисти Христо Гаджев, вносител на текста и ръководител на комисията по защита. По думите му размерът на стипендията е към 495 лева, което дружно с останалите стипендии би дало опция на курсантите да получават средства в размера на една минимална работна заплата. Храната, режийните и спането са горе- долу обезпечени. Това може да направи специалността много по-привлекателна за младежите, разяснява Гаджев, представен от Българска телеграфна агенция.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР