Парламентарната комисия по енергетика прие на първо четене проект на

...
Парламентарната комисия по енергетика прие на първо четене проект на
Коментари Харесай

Парламентарната комисия по енергетика прие законопроект за намаляване на членовете на КЕВР 


Парламентарната комисия по енергетика одобри на първо четене план на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, посредством който се предлага членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране да се понижат от девет на пет.

Законопроектът бе препоръчан от депутатите от ръководещото болшинство - Виктория Василева от " ИТН ", Ивайло Мирчев от " Демократична България ", Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната " и Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България ".

Предвижда се редуциране на броя на членовете в състав " Енергетика " от четирима на двама, както и премахването на условието за един член на КЕВР с юридически стаж и един член с опит в областта на стопанската система. Според вносителите по този метод се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един ръководител, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационни услуги.

Според Виктория Василева по този метод ще се усъвършенства численият състав на КЕВР като самостоятелен колегиален орган и ще бъдат осъществени обилни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно застраховане на комисията.

Проектът планува по-широки дефиниции на легалните термини " стаж в региона на енергетиката " и " стаж в региона на водоснабдяването и канализацията ", като подобен се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци с подобен предмет на активност, само че регистрирани или лицензирани в друга страна членка.

Според някогашния енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Делян Добрев в действителност задачата на намаляването на числения състав на КЕВР, изключително в състав " Енергетика ", е ръководещото болшинство да " овладее " комисията, тъй като ще има двама от трима от членовете. Рамадан Аталай от Движение за права и свободи също съобщи, че по този метод КЕВР от самостоятелна, че стане подвластна от ръководещите.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " разяснява, че задачата на ръководещите е в България още веднъж да има самостоятелен регулатор, по тази причина са препоръчани съответно тези промени. Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия на България " пък съобщи, че не е значим толкоз численият състав на КЕВР за това дали регулаторът ще бъде самостоятелен. По думите му сега се съблюдават същите процедурни правила, които са били преди този момент и по никакъв метод не се оказва влияние и въздействие върху КЕВР.

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обърна внимание на това, че в измененията се вижда най-малкото, че няма да има партийни квоти. Според Делян Добрев обаче и в този момент няма такива партийни квоти.

В претекстовете на законопроекта вносителите са записали, че изменящият се енергиен бранш изисква " кръстосано боравене " с информация във връзка с електричество, газ и развиване на пазарите на едно и дребно, знания и опит, както и взор върху разнообразни сегменти и браншове. В тази връзка препоръчаното уголемение на дефиницията за стаж в енергетиката, обгръща и стаж в региона на финансите, счетоводството, търговията с финансови принадлежности или банково дело, обвързвано с енергийния бранш.

В заключителните разпореждания на законопроекта е записано, че с влизането му в действие се приключват мандатите на членовете на КЕВР с юридически стаж и стаж в региона на стопанската система. Освен това в деня, в който влезе в действие, посредством чоп се приключва мандата на двама от членовете на КЕВР със стаж в региона на енергетиката.
Използвани са материали на Българска телеграфна агенция
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР