Парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии прие на

...
Парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии прие на
Коментари Харесай

Засилват контрола върху онлайн търговията


Парламентарната комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии одобри на първо четене промени в Закона за отбрана на потребителите, с които се вкарва по-строг надзор против нелоялните търговски практики, в това число и при онлайн търговията.

Със законопроекта се усилва размерът на санкциите и имуществените наказания за нарушавания, което цели да усъвършенства прозрачността в работата търговците, включително на електронните магазини, заяви пред депутатите зам.-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев.

Предложенията за промени плануват възбрана за потреблението на подправени и погрешни мнения на консуматори, както и наложително даване на информация на потребителите за лицето, което продава стоките посредством електронния магазин.

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов поддържа законопроекта и означи, че страната ни би трябвало с допустимо най-бързи темпове да вкара в локалното законодателство европейските наставления в тази област.

Според ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов новите текстове ще вкарат по-голяма изясненост за клиентите по отношение на стоките, както и по отношение на търговеца, от който ги закупуват.

Маргаритов акцентира, че комисията има потенциал да прави инспекции и постанова наказания по новите текстове, в случай че те бъдат дефинитивно признати от законодателния орган.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР