Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене

...
Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие на първо четене
Коментари Харесай

Законът за еврото мина през бюджетна комисия поне на първо четене

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене оферти от Министерски съвет (МС) план на Закон за въвеждане на еврото в Република България (ЗВЕРБ). 

С него се уреждат правилата, разпоредбите и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица на България. Целта на ЗВЕРБ е да обезпечи безпроблемното въвеждане на еврото в България и да увеличи прозрачността и информираността за процеса на въвеждане на еврото в страната, е посочено в претекстовете на вносителите, посочи Българска телеграфна агенция.

За да бъде осъществено въвеждането на еврото в страната, е належащо да се сътвори правна рамка, която да контролира публичните връзки по отношение на присъединението на България към еврозоната посредством обезпечаване на правна сигурност и основаване на условия за безпрепятствено и дейно действие на стопанската система. Налага се и регламентирането в националния юридически ред на главните условия, правила и правила, по реда на които ще се извърши замяната на лв. с еврото, означават от Министерски съвет.

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова уточни, че в закона не се дефинира съответна дата за въвеждането на еврото или формалния валутен курс на лв. към еврото.

Нормативният акт планува основаването на предписание за автоматизирано превалутиране на суми от левове в евро, както и дефинира основни за прекосяването към еврото правила - за превалутиране и за закръгляване.

ЗВЕРБ вкарва характерни правила за закръгляване по отношение на изплащането на възнагражденията, компенсациите, паричните помощи и пенсиите по част първа от Кодекса за общественото обезпечаване и обществените помощи и компенсациите. За да се избегне рискът от слагане на жителите в по-неблагоприятно финансово състояние спрямо това преди въвеждането на еврото, се планува втората цифра след десетичната запетая да се закръглява нагоре, ако третата цифра след десетичната запетая е друга от нула. На процедура това би довело до изцяло нарастване на изплащаните хонорари, компенсации, парични помощи и пенсии по част първа от Кодекса за общественото обезпечаване и обществените помощи и компенсациите. Изключение от общото предписание е планувано и във връзка с разпоредбите за превалутиране на капитала на комерсиалните сдружения, показват от Министерски съвет.

ЗВЕРБ планува да се вкара така наречен " интервал на двойно обозначаване на цените ". В този интервал цените и другите парични суми за заплащане, кредитиране и дебитиране ще бъдат изписвани и представяни на жителите както в левове, по този начин и в евро. Това обвързване стартира един месец след датата на влизане в действие на Решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България и ще остане в действие за период една година след въвеждането на еврото.

След приключването на този период двойното обозначаване ще бъде прекъснато, с цел да се даде на жителите опция да свикнат изцяло с новата валута.

По време на гореописания интервал при получено заплащане в брой в левове търговците ще са задължени да връщат остатъка в евро, в случай че нямат задоволителна моментна наличност в брой в евро. В допълнение към това предписание търговците ще имат опция да не одобряват повече от 50 броя монети в левове, в това число стотинки, при една трансакция. Предвидено е при претенция на стока или услуга търговците да връщат платената сума в евро, в случай че нямат задоволителна моментна наличност, а при осъществяване от търговци на интервенции в брой с автомати, устройства и системи на самообслужване да се употребява единствено евро. Докато трае интервалът на двойно обращение търговците не могат да усилват цените на предлаганите от тях артикули и услуги, когато това не е обосновано от справедливи стопански фактори, планува още законът.

Министър Петкова посочи, че Българската национална банка (БНБ) гратис ще обменя в неограничени количества и без ограничавания във времето банкноти в лв. и евро, а " Български пощи " ще обменят гратис монети и банкноти в обитаемоте места, в които няма банкови или кредитни институции.

От датата на въвеждането на еврото всички сметки ще бъдат гратис превалутирани. Титулярите на сметки ще могат да теглят единствено в евро, уточни още служебният финансов министър.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР