Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене
Коментари Харесай

БСП и ДПС не подкрепиха намаляването на партийната субсидия

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене държавното предложение за смяна в Закона за държавния бюджет, с което държавната дотация за един глас за политическа партия понижава от 11 лв. на 1 лев. Проектозаконът по принцип бе подсилен от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и Обединени патриоти. Срещу него гласоподава Йордан Цонев от Движение за права и свободи, а депутатите от Българска социалистическа партия отхвърлиха да вземат участие в гласуването с претекста, че не желаят да вземат участие в цирковете на ръководещите.

" От 2001 година Движение за права и свободи сме на твърдата позиция, че политическите партии би трябвало да се финансират от бюджета, а не от мутрите, олигарсите и сивата стопанска система. Затова сме срещу това предложение на ГЕРБ ", разгласи Йордан Цонев.

Според Румен Гечев от Българска социалистическа партия това предложение за смяна в Закона за държавния бюджет е изцяло популистко и вкарано от премиера под напора на лавината отрицателни за ръководещите събития. Гечев уточни, че последният отчет на Европейската комисия изважда нескрито редица проблеми в България, включително и във финансовия и бранш. " Този отчет на Европейска комисия написа двойка на държавното управление. Перспективата за приемането на страната ни в банковия съюз на Европейски Съюз и в ERM II става все по-далечна и министър председателят се пробва да отклони публичното внимание от тези проблеми с такива популистки ходове като тази препоръчана смяна в закона за бюджета, засягаща финансирането на политическите партии ", сподели Гечев.

Според него това понижение на дотацията основава заплаха политическите партии в страната да попаднат под въздействието на разнообразни бизнес структури. Гечев обърна внимание също по този начин и на обстоятелството, че предлагането за смяна е импортирано и се преглежда в нарушаване на условията на парламентарния устав. " По устав ние трябваше да получим проектозакона минимум 24 часа преди разглеждането му и в претекстовете към него трябваше да са посочени освен резултатите за бюджета, само че и резултатите за политическите партии и посредством тях резултатите върху бюджетната политика на страната ", счита Гечев.

Той заяви, че при разискването на проектозакона ще сложи въпроса партиите, които са натрупали депозити, да върнат тези празненство в бюджета. " Имам информация, че някои партии са натрупали обилни средства по банкови сметки. Например са ми споменавали, че ГЕРБ има 20 милиона по банкови сметки. Това значи, че те не са употребили полагащата им се дотация, като са покривали партийните си разноски с доходи от други източници. Затова ще предложа в такива случай партиите да връщат в бюджета тези насъбрани средства, по този начин както структурите, които употребяват бюджетни пари, са длъжни да връщат в хазната неусвоената част ", изясни Гечев, като акцентира, че Българска социалистическа партия няма този проблем, тъй като и при сегашната дотация тя колкото да връзва двата края.

Николай Александров от " Обединени патриоти " съобщи, че поддържа кардинално предлагането на държавното управление за понижаване на дотацията, само че единствено в случай че тя визира финансирането на работата на партийните структури. " Когато става дума за предизборни акции, където разноските за телевизионна реклама са големи, даже и сегашната дотация в доста случаи е незадоволителна. Затова в случай че ще се понижава дотацията, ще би трябвало да има специфични законови текстове, гарантиращи еднакъв достъп на партиите до електронните медии изключително в предизборни акции. Смятам да направя такива оферти за промени в Закона за политическите партии преди внасянето му за гласоподаване на второ четене в пленарна зала ", сподели Александров.

Според ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова разискването на държавното предложение за понижаване на партийната дотация от 11 лв. на 1 лев ще покаже кои са партиите в Народното събрание застъпващи популистки позиции.

Що се отнася до надвзетите от партиите пари от бюджета Стоянова уточни, че тяхното възобновяване е уредено в гласуваните на първо четене в пленарна зала промени в Закона за политическите партии. " Има два способа това възобновяване да бъде направено. Единият е самата партия непринудено да върне надвзетите от 2016-а насам пари. А вторият е тези пари да й бъдат удържани от бъдещите дотации, които ще й бъдат плащани ", сподели Стоянова. Тя обаче не можа да изясни какво ще се случва с партии, на които към този момент не се поставят дотации, само че имат да връщат надвзети пари. " По този въпрос питайте юристите ", сбита бе Стоянова.

Предложението на премиера, което той внесе тази заран, бе несъмнено от Крум Зарков като спешен ПР. Размерът на държавната дотация за политическите партии и обединения за една година ще бъде понижен с 6,5 милиона лв., откакто предлагането на Министерски съвет беше признато единомислещо на първо четене със 170 гласа " за " от народните представители.

Въпросът с партийните дотации стана изключително настоящ след изнесената информация в " Шоуто на Слави ", че партиите в действителност са получили не 11 на глас, а над 13 лева и че методиката на пресмятане на дотациите, в действителност опонира на закона. Шоуто на Слави се базира на получена от МФ информация, а основният прокурор Сотир Цацаров незабавно се самосезира и разпореди инспекция.

Преди два дни Върховна административна прокуратура разпореди на министър Горанов в 30-дневен период да поправи непозволено по-високите дотации, които са получили политическите партии. Според разпореждането на прокуратурата Горанов би трябвало да стартира дейности за събиране и възобновяване на изплатените допълнително суми по годишните дотации на правоимащите партии за интервала 2016 г.- 2018 година Трябва и да се провежда прецизно съблюдаване на чл.25- 28 от ЗПП, тъй че те да получават действително избрания им по закон размер на партийната дотация - това че направено от държавното управление мигновено.

От Българска социалистическа партия към този момент оповестиха, че са подготвени да върнат надвзетото, само че отхвърлиха всевъзможни други въпроси, в това число и това дали са забелязали " грешката ". Социалистите желаеха и оставката на министър Горанов по случая.

Припомняме, през 2016 година Слави Трифонов инициира подписка за осъществяване на референдум, която беше подкрепена от над половин милион българи. Предвиждаше се той да включва шест питания, които да бъдат сложени дружно с гласуването за президент. Един от въпросите беше обвързван точно с партийните дотации. Гражданите трябваше да решат дали поддържат годишната държавна дотация на политическите партии и обединенията да бъде един лев за един получен автентичен глас на последните парламентарни избори.

При провеждането на референдума през ноември по въпроса се произнесоха над 3 милиона българи, като резултатите бяха красноречиви. Общо 2 516 957 души се оповестиха " за " концепцията против едвам 523 703, които бяха срещу.

Дни по-късно обаче от ЦИК оповестиха, че не доближава под 1%, с цел да бъде референдумът наложителен. Слави Трифонов упрекна Комисията в " чудовищна операция ", само че след близо половин година Върховен административен съд се произнесе дефинитивно в интерес на ЦИК.

Така въпросите от референдума отидоха за разискване в Народното събраниеи макар че при последното си подаване на оставка министър председателят Борисов се зарече да извърши националната воля, действително разискване на въпросите в пленарна зала нямаше. Самият Борисов не един път се е изказвал срещу концепцията за дотация от 1 лев на глас точно с мотив, че по този метод партиите ще станат подвластни от стопански субекти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР