Парламентарната група на „Възраждане“ е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС

...
Парламентарната група на „Възраждане“ е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

„Възраждане“ и ПП се обявиха срещу идеята на ГЕРБ 24 май да стане национален празник

Парламентарната група на „ Възраждане “ е изрично срещу предлагането на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде разгласен за народен празник. Това съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание водачът на партията Костадин Костадинов. Той дефинира концепцията като „ остаряла “ и „ претоплена “.

„ Не виждам причина това да се прави, с изключение на, несъмнено, за следващ път да претоплим остарели русофобски манджи “, сподели Костадинов. По думите му късият исторически преглед демонстрира, че без Трети март - Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. " 90 % от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са оповестили самостоятелност ", уточни още Костадинов.

По-рано през днешния ден от (ГЕРБ-СДС) предложиха 24 май да стане народен празник с претекста, че това е дата, която сплотява всички българи, написа Българска телеграфна агенция.

От „ Продължаваме промяната “ също не са съгласни 24 май да стане народен празник.

„ 24 май е един от дребното празници, по които има безспорен консенсус в обществото. Не е правилно 24 май да се употребява като разграничителна линия за обособени хора, обособени групи в обществото. ГЕРБ имаха опция в продължение на 12 години да създадат, каквито желаят промени. Те не ги направиха. Правят ги в този момент, с цел да провокират, по този начин аз чета, още веднъж различие. Не е правилно по отношение на обществото и обществото би трябвало изрично да отхвърли сходни хрумвания “, сподели националният представител от „ Продължаваме Промяната “ Благовест Белев.

„ Има празници, които, в случай че щете и националният празник 3 март, слага някакви разграничителни линии. И още един път да кажа 24 май е един от дребното, по които имаме безспорен консенсус в обществото, че това е български празник, празник на българската просвета, на българската просвета, на българската писменост и е извънредно неуместно, тъкмо в този момент, в същото време, да се слагат такива разграничителни линии в обществото “, счита Белев. Той е безапелационен, че 24 май би трябвало да си остане формален празник, а 3 март народен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР