Парламентарната група на Има такъв народ предлага Бюрото по защита

...
Парламентарната група на Има такъв народ предлага Бюрото по защита
Коментари Харесай

ИТН предлага Бюрото по защита на свидетели да стане отдел в Министерство на правосъдието

Парламентарната група на " ИТН " предлага Бюрото по отбрана на очевидци към този момент да не е на послушание на основния прокурор, а да стане профилиран отдел към Министерство на правораздаването. Измененията са част от импортираните през вчерашния ден в Народното събрание промени в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане /ЗЗЛЗВНП/.

В претекстовете към законопроекта е записано, че в последните години посредством поредни промени във въпросния закон, в отклоняване на конституционния принцип за разделяне на управляващите, при основния прокурор са се оказали съсредоточени всички съществени функционалности по управление, надзор и реализиране на активността на Бюрото по отбрана, осведоми Българска телеграфна агенция. По този метод се надвишават откритите в Конституцията пълномощия на прокуратурата и на основния прокурор. В тях се показва, че обезпечаването на отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, не е измежду конституционно избраните функционалности на правосъдната власт - нито в частност измежду тези на прокуратурата.

Цитира се и рекомендация на Комитета на министрите на страните членки на Съвета на Европа по отношение на Европейския кодекс по полицейска нравственос, който указва на страните членки, че би трябвало да има ясна разлика сред ролята на полицията и на прокуратурата, на правосъдната система и на службите за осъществяване на наказванията.

Съсредоточаването на нормативни, управителни, контролни и оперативни пълномощия на основния прокурор във връзка с чиновниците на Бюрото за отбрана нарушава правилото на разделяне на управляващите на лично съображение, се показва в претекстовете към законопроекта. Изтъква се, че предоставените от Закона за правосъдната власт /ЗСВ/ и ЗЗЛЗВНП функционалности на основния прокурор съставляват " неприемливо разширение на неговите конституционни пълномощия ". Визират се разпореждания от Конституцията и реализирането на главната функционалност на прокуратурата като подсистема на правосъдната власт. Посочва се, че основният прокурор има пълномощия на управление и надзор като административен началник.

Според вносителите на промените, с изключение на нарушение на правилото за разделяне на управляващите слагането на Бюрото за отбрана под управлението на основния прокурор се попречва реализирането на цивилен надзор над реализирането на полицейски пълномощия, с които могат да се обиден извънредно значими полезности като човешкия живот, здраве и независимост.

" Главният прокурор не може по едно и също време да управлява Бюрото и да упражнява контрол за правда над неговите дейности ", аргументират се вносителите на промените.

С измененията се лимитират част от правата на Бюрото като се анулират тези, свързани с наложително довеждане на лица до орган на правосъдната власт, както и с охраняването и обезпечаването на провеждането на дейности по следствието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР