Парламентарната група на ГЕРБ-СДС започва да води разговори с останалите

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС започва да води разговори с останалите
Коментари Харесай

Румен Христов: Разочаровани сме, искахме споделен кабинет с ПП-ДБ

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС стартира да води диалози с останалите политически обединения в 49-ото Народно заседание. Днес ще се срещнат с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ", а в петък и с " Възраждане ".

" Обидени - не, само че разочаровани - да, тъй като ставаше въпрос за съдбините на България. В тази тежка обстановка ние търсихме най-стабилния вид за страната. Сметнахме, че когато или в случай че реализираме единодушие сред първата и втората политическа групировка, това щеше да бъде едно устойчиво ръководство. Искахме да изградим държавно управление на споделената отговорност. Тежките неща, които се случват в България, са с помощта на неприятното ръководство, което имаше и беше наложено от " Продължаваме промяната ". И ние искахме дружно с тях да решаваме техните проблеми ", каза лидерът на Съюз на демократичните сили Румен Христов  Румен Христов Румен Христов е български политик, претендент за президент на Съюз на демократичните сили. Христов е роден на 27.12.1955 година в в студиото на " България заран ".

Той акцентира, че споделена отговорност значи и споделен кабинет за ръководство.

" Трите неща, които поискахме и те, несъмнено - законодателна смяна, организирахме договаряния, изградихме доверие между тях, създадохме законодателната стратегия с целите, само че и с доста взаимни отстъпки от страна на ГЕРБ-СДС, само че по този начин или другояче там бяха направени верните стъпки. След което седнахме да преглеждаме управническата стратегия, по която имаме доста съществени забележки. И другото, което поискахме, в случай че реализираме единодушие по управническата стратегия - какъв ще бъде съставът. Искането за управническа стратегия и състав се свързва с това дали има за нас неприемливи неща, както установихме, че има, и дали има персони, които са неприемливи за ГЕРБ-СДС ", допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Лидерът на Съюз на демократичните сили е безапелационен, че те са дали всичко от себе си и са създали взаимни отстъпки.

" Казахме, че до момента в който не изчерпим всички вероятни разновидности за намиране на съдействие, няма да стартираме договаряния с останалите политически обединения, само че това не се случи. Заради това през днешния ден подхващаме друга стъпка. Нормално е, откакто те са изпратени в българския парламент, имат своите гласоподаватели, да бъдат почетени и да забележим дали имаме общи тематики, тъй като съм уверен, че колкото и да са разнообразни идеологиите на политическите обединения, има значими тематики за страната, които всички ние считаме, че би трябвало да бъдат решени ", разяснява още Христов.

Той разясни, че става въпрос за инфлацията и обедняването на българските жители.

Попитан дали диалозите ще бъдат за коалиция или за поддръжка по тематиките, водачът на Съюз на демократичните сили отговори: " Нагласата сега е да не приказваме за коалиция, а да търсим поддръжка на държавното управление на малцинството, давайки си сметка, че влизайки в подобен тежък миг в ръководство, преди локални избори, ние поемаме голям риск. Но ние споделяме, че в името на България и в името на това, че би трябвало да бъдат признати закони, ние бихме поели този кръст. "

" Не бива да се фокусираме единствено върху локалните избори. Управлението на страната е извънредно значимо. Същността на кмета и кметските избори са значими, само че като цяло страната има потребност от устойчиво управление и поради това ние, ако трябва да поемем тази отговорност, първо ще осъществим своите конституционни отговорности, второ - ще удовлетворим упованията на нашите гласоподаватели, че ние имаме подготвеност и екип, и може да предложим държавно управление ", добави политическият водач.

Христов зададе сбит въпрос: " Не мога да схвана по кое време ПП-ДБ са прави - когато управляваха с Българска социалистическа партия, тогава нямаше проблем да се случи тази коалиция, или в този момент, когато споделят:  " Вие вършиме " хартиена коалиция ". Още повече, че ние не приказваме за коалиция, ние приказваме за търсене на допирни точки, осъществяване на една стратегия. "

Според него хоризонтът на това държавно управление няма да бъде 4 години, а по-кратък.

" Няма ли държавно управление - няма парламент. Така е устроена нашата Конституция. За последните 2 години българският парламент не е работил една година. Няма по какъв начин да приемеш законопроекти, когато българският парламент не работи. А ние имаме няколко разновидността, само че президентът има право да реши коя дата ще бъде най-удобната за него. Не съм последовател на чисто експертни кабинети, тъй като министърът е политически пост, а ние в парламентарната група имаме доста народни представители, които са специалисти в обособени области ", означи той.

Румен Христов  Румен Христов Румен Христов е български политик, претендент за президент на Съюз на демократичните сили. Христов е роден на 27.12.1955 година в призна, че не желаят съдружно съглашение,  " тъй като това значи вземане предвид с програмата на другите обединения ".

" Ако не получим поддръжка от втората политическа групировка, те няма да получат нашата поддръжка за вероятно тяхно държавно управление. Биха могли да се договорят и да създадат държавно управление с другите парламентарни групи. Третата политическа групировка доста мъчно образува държавно управление, единствено две е имало - Беров и Станишев, като на Сергей Станишев стана техническо. Изморихме се от избори, само че това е най-демократичният начин за решение на въпроси, които не са намерили решение ", съобщи Христов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР