Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася искане за свикване на извънредно

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася искане за свикване на извънредно
Коментари Харесай

ГЕРБ: Цените на тока ще оставят общините и без вода

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася искане за привикване на изключително съвещание на енергийната комисия, заяви депутатът Славена Точева. Групата продължава да упорства страната да компенсира 100 % нарастването на сметките за ток на всички публични организации , които не могат да усилват цените и извършват социална услуга. Предложението важи за общини, ВиК сдружения, молитвени домове, учебни заведения, детски градини, лечебни заведения и други, посочи националният представител от обединението Красен Кралев.

ГЕРБ-СДС предлага министрите на енергетиката и финансите да изготвят компесаторен механизъм за компенсиране в цялостен размер на разликата сред прогнозната пазарна цена , избрана с решение на КЕВР, и средномесечната цена на пазар " ден напред ". В предлагането е записано, че механизмът би трябвало да е за период от 6 месеца и да влезе в действие от 1 януари.

Според депутатите, в случай че това не се направи, идващият проблем за общините е, че могат да останат без вода, тъй като ВиК сдруженията също не могат да заплащат високите сметки .

Народните представители изнесоха данни за разнообразни общини и общински сдружения в района, като при всички нарастването на сметките за електро- и топлоенергия е сред 3 и 5 пъти.

Сред проблемите, които бяха откроени, е и към момента неналичието на държавен бюджет, което , съгласно народния представител Бранимир Балачев, значи липса на бюджет и на общините, което не разрешава опция за обмисляне. Той добави, че в случай че бюджетът на страната бъде признат до края на март, то общините ще имат собствен едвам през юни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР