Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе промени в Кодекса на

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе промени в Кодекса на
Коментари Харесай

Нов спор в парламента: Трябва ли 24 май да стане национален празник?


Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе промени в Кодекса на труда (КТ), с които 24 май да бъде разгласен за народен празник. Това заяви на брифинг в Народното събрание Красимир Вълчев, народен представител и някогашен министър на образованието. От „ Възраждане “ изрично се оповестиха срещу предлагането. Според „ Продължаваме Промяната “ 24 май би трябвало да остане формален празник, а 3 март - народен.

Този ден се признава и празнува от всички български жители, изясни Красимир Вълчев от ГЕРБ. По думите му денят на националния празник би трябвало да съдържа трансцедентна символика, която да „ пронизва публичната тъкан “ през поколенията. Денят на светите братя Кирил и Методий е тъкмо такава дата, уточни някогашният министър на образованието. Това е денят, който в най-голяма степен сплотява всички българи, сплотява минало, настояще и бъдеще, заключи Вълчев.

Красимир Вълчев означи, че 24 май не е обвързван с кръвопролития, борби, опълчване, а е успех на духа и образованието. Той акцентира, че кирилицата е един от най-разпознаваемите български знаци в Европа, даващ исторически и културни причини за потвърждаване на европейската ни принадлежност.

Парламентарната група на „ Възраждане “ обаче изрично е срещу предлагането на ГЕРБ-СДС 24 май да бъде разгласен за народен празник. Това съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание водачът на партията Костадин Костадинов. Той дефинира концепцията като „ остаряла “ и „ претоплена “.

„ Не виждам причина това да се прави, с изключение на, несъмнено, за следващ път да претоплим остарели русофобски манджи “, сподели Костадинов.

По думите му късият исторически преглед демонстрира, че без Трети март - Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. „ 90% от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са оповестили самостоятелност “, уточни още Костадинов.

24 май е един от дребното празници, по които има безспорен консенсус в обществото, разяснява Благовест Белев от парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “. Не е правилно, счита той, 24 май да се употребява като разграничителна линия за обособени хора и групи. ГЕРБ имаха опция в продължение на 12 години да създадат, каквито желаят промени, те не ги направиха - вършат ги в този момент, с цел да провокират още веднъж различия, счита той.

Изключително неуместно е тъкмо в същото време да се слагат такива разграничителни линии, изясни Белев. „ Нашето разбиране е, че не е нито време и, второ, тъкмо с 24 май не е правилно да се вършат такива оферти, акцентира Благовест Белев. Трети март да остане народен, а 24 май - формален “, посочи той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР