Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е сезирала Конституционния съд (КС) с

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е сезирала Конституционния съд (КС) с
Коментари Харесай

КС да тълкува понятието независимост на съдебната власт, поиска ГЕРБ

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е сезирала Конституционния съд (КС) с искане той да пояснява понятието " самостоятелност на правосъдната власт ". Това е станало в последния работен ден на 48-ото Народно заседание и най-вероятно има връзка с оферти специфичен механизъм за следствие на основния прокурор, който по този начин и не беше финализиран.

От ГЕРБ желаят конституционният орган да каже дали с изключение на самостоятелност от законодателната и изпълнителната власт, въпросното разбиране не включва и самостоятелност сред съда, прокуратурата и следствието (трите органа на правосъдната власт). За арбитър докладчик е избран Филип Димитров, който ще би трябвало да приготви мнение дали настояването на ГЕРБ е възможно.

Темата за правосъдната власт беше една от водещите в завършилото към този момент 48-о Народно заседание. В него беше препоръчан специфичен механизъм за следствие на основния прокурор. Законопроектът обаче стигна единствено до първо четене и не беше гласуван в пленарна зала.

Въвеждането на този механизъм посредством промени в закона е от основно значение за уговорките на България по Плана за възобновяване и резистентност.

ГЕРБ изяснява пред Конституционен съд, че идната правосъдна промяна ще засегне салдото сред трите органа на правосъдната власт, по тази причина би трябвало да бъде изяснено къде е мястото на следствието в правосъдната система.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР