Парламентарната група на „БСП за България“ се срещна с представители

...
Парламентарната група на „БСП за България“ се срещна с представители
Коментари Харесай

БСП се срещна с представители на българите в Северна Македония

Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ се срещна с представители на организации и сдружения на българи в Република Северна Македония. На срещата участваха заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, ръководителят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски и заместник-председателят на групата Филип Попов.

Делегацията от Северна Македония бе поздравена и от ръководителя на Българска социалистическа партия и вицепремиер Корнелия Нинова.

„ Пожелавам ви сили да се борите за правата си. Ние сме на ваша страна. Бъдете сигурни, че ще се борим дружно за това, за което и вие “, съобщи Нинова.

„ Ние поддържаме самодейностите, свързани с това да се сътвори една по-благоприятна атмосфера в връзките сред двете страни и да се развие допустимо най-широко секторно съдействие в разнообразни сфери в полза на двете страни, което да докара до опцията да се вземат решение сложните въпроси от общия ни дневен ред “, срещна Кристиан Вигенин своите посетители от Северна Македония с позицията на Българска социалистическа партия.

Той акцентира, че няма да има оттегляне от към този момент декларираните условия към Република Северна Македония и няма да се вършат взаимни отстъпки с въпросите, които към този момент са сложени от страна на България.

„ Един от тези въпроси е отношението към българите в Република Северна Македония и методите, по които се подсигуряват вашите права. Всеки един жител на Република Северна Македония би следвало да има равни права, без значение с какво съзнание са тези жители и от какъв етнически генезис е. Този въпрос е основен за нас, когато приказваме за езика на омразата, за смяна на учебниците, за българското историческо завещание в Република Северна Македония – всичко това е обвързвано с вашите права “, съобщи Вигенин.

Представителите на българските организации и сдружения в Северна Македония от своя страна показаха признателност за срещата. „ Високо ценим, че за Българска социалистическа партия е извънредно значимо мнението на българите в Северна Македония “, сподели Петър Колев, ръководител на Политическа партия „ Граждански либерален съюз “.

Те показаха и своето задоволство от позицията на водача на Българска социалистическа партия Корнелия, която е и вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността, по отношение на отхвърли ѝ да води делегация в Северна Македония след срещата на Северномакедонския президент Пендаровски с представители на ОМО „ Илинден “. „ Вашият водач изпрати явен сигнал и това в нашите уши прозвуча доста ясно и изрично. Това бе доста почтена позиция “, обявиха те.

Ключов въпрос, който бе подложен от гостите от Северна Македония е вписването на българите в конституцията на страната.

„ Това ще бъде една прелестна инвестиция за бъдещето и развиването на връзките сред двете страни “, показаха те и настояха решението да бъде взето преди началото на договарянията на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР