Парламентарната група на БСП ще се срещне с ПГ на

...
Парламентарната група на БСП ще се срещне с ПГ на
Коментари Харесай

БСП и ДПС ще обсъждат бюджета за 2023 г.

Парламентарната група на Българска социалистическа партия ще се срещне с ПГ на Движение за права и свободи в Народното събрание в петък. На срещата ще бъде разискван бюджет 2023 година , съобщи БГНЕС.

От Българска социалистическа партия към този момент се срещнаха с Политическа партия и ГЕРБ за бюджета. На срещата си с Политическа партия, и Българска социалистическа партия и Промяната приканиха служебният кабинет да внесе Бюджет за следващата година. Служебният кабинет внесе удължение на настоящия бюджет, което не е добре за жителите. Ние считаме, че е рационално да водим диалози, с цел да не допуснем популистки диалози и страната да изпадне в безпорядък.

" Предлагаме минималната работна заплата да бъде на 50% от междинната заплата, да не се понижават обществените ваучери, желаеме да има безвъзмездни медикаменти и учебници за децата, което ще коства 180 млн., желаеме да създадем тъй че хората до 26 година да бъдат освободени от налог върху облагите, майчинството да следва минималната работна заплата, държим на преизчисляване на пенсиите, въвеждане на понятието енергийно безпаричен, две цени за заплащането на енергоносителите -таван на цените на парно, вода и ток ", сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова .

Кирил Петков изясни, че от Политическа партия са съгласни, че би трябвало да бъде импортиран нов бюджет от служебното държавно управление, тъй като няма по какъв начин бюджет от предходната година да работи и в този момент. “Трябва да бъде нарасналата минималната работна заплата, дори за нас тя би трябвало да бъде 860 лева ”, разяснява Петков.

По време на срещата на Българска социалистическа партия и ГЕРБ стана ясно, че ГЕРБ потвърдиха позицията си, че е добре да се продължи Законът за бюджета от 2022 година и за 2023 година " Ние сме срещу, тъй като за нас това значи замразени обществени заплащания и замразена минимална работна заплата. Ние бихме желали да внесем бюджет с нови обществени оферти ", сподели Нинова.

Десислава Атанасова от ГЕРБ изясни, че партия също мисли, че би трябвало да има градивен разговор.

„ Знам следствията от срещата ви с Политическа партия през вчерашния ден и обстоятелството, че и двете партии желаете нов бюджет. По време на ръководството на кабинета „ Петков ” обаче Българска социалистическа партия изиска удължение на бюджета ”, напомни Десислава Атанасова от ГЕРБ и продължи: „ От нито една политическа партия няма поръчка кой от мандатоносителите ще поддържа. Затова в този момент считаме, лишени от популизма, да можем да реализираме триумф по общи политики ”, съобщи още Атанасова.

Деница Сачева от ГЕРБ изясни, че двете партии имат разнообразни гледни точки за пенсионната промяна, както и, че би трябвало да има формулировка за енергийно безпаричен през 2024 година

Делян Добрев от ГЕРБ сподели, че концепциите за енергетиката са споделени, защото ГЕРБ също поддържа обезщетенията за бизнеса и семействата в резултат на цените на силата. „ Ние се тормозим за това, че съгласно Българска социалистическа партия стопанската система ще пораства с 2,2% растеж идната година, като Българска народна банка дава напредък от под 1%. Вие от години сте последователи, че би трябвало да се усили държавният дълг като % от Брутният вътрешен продукт, само че би трябвало средствата да се изразходват за вложения, а не за настоящи разноски. Според нас би трябвало той да бъде до 40% от Брутният вътрешен продукт ”, сподели Добрев.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР