Парламентарната група Изправи се БГ! Ние идваме! с председател Мая

...
Парламентарната група Изправи се БГ! Ние идваме! с председател Мая
Коментари Харесай

Мая Манолова внесе проект на Закон за частния фалит

Парламентарната група " Изправи се БГ! Ние идваме! " с ръководител Мая Манолова внесе план на Закон за частния банкрут. Целта на законопроекта е да се даде втори късмет на добросъвестните физически лица и техните фамилии, изпаднали в трайни финансови усложнения заради безработица, здравословни проблеми, загуба в фамилията, естествени бедствия и други, оповестиха от пресофиса на Изправи се.БГ.

Текстовете плануват производството по неплатежоспособност на физически лица да предлага бърза, транспарантна и налична процедура, подпомагана и насърчавана от страната, която да се развива пред съда с опция за присъединяване на всички кредитори.

В основата на производството по неплатежоспособност е залегнала опцията за справедливото шерване на тежестта от свръхзадължеността сред кредиторите и длъжника-физическо лице.

Текстовете плануват три типа решения за оповестяване в неплатежоспособност на физически лица - оповестяване в неплатежоспособност с одобрение на погасителен проект, оповестяване на длъжника в неплатежоспособност с разпродажба на имущество или оповестяване в неплатежоспособност при липса на приходи и имущество.

Опрощаването на остатъка от отговорностите се планува да бъде допустимо след приключване на избран интервал от време, през който длъжникът прави частични заплащания или се осребрява негово имущество. Опрощаването става с обособен акт на съда като се прави инспекция за осъществяване на плануваните отговорности.

Предвижда се също по този начин да бъдат непокътнати направените обезпечения с оглед правната сигурност на ползите на кредиторите.

Законът планува да се построи електронен, публичен указател с информация за физическите лица, които са подали молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, за актовете на съда, постановявани в производството по неплатежоспособност, данните за назначения шеф на имуществото, както и информация по отношение на оповестяването в неплатежоспособност съгласно другите процедури.

Производството може да стартира, както по молба на длъжника, по този начин и на заемодател. В случай, че молбата е подадена от заемодател, на длъжника е предоставена опция да реши дали желае да бъде формирано произвеждане против него.

Специфична роля в производството е планувана и за страната, която обезпечава и предизвиква провеждането му. Таксите и разноските по производството не се събират авансово от длъжника поради характера на производството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР