Парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме! с председател Мая

...
Парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме! с председател Мая
Коментари Харесай

Манолова внесе законопроект за контрол над колекторите

Парламентарната група „ Изправи се БГ! Ние идваме! " с ръководител Мая Манолова внесе промени в Закона за отбрана на потребителите, с които да се приключи безконтролният тормоз от колекторските компании над жителите. Законопроектът има за цел да се вкарат строги и ясни правила, с които да се забрани натискът над жителите и да се изсветли работата на колекторските компании, излиза наяве от претекстовете към плана.

Текстовете плануват единствено сдружения, вписани в специфичен обединен указател към министъра на стопанската система, да имат право да събират вземания от консуматори. Контролът върху компаниите ще се прави от Комисията за отбрана на потребителите, министъра на стопанската система, а когато отговорностите са по заеми - и от Българската национална банка.

Въвежда се и възбрана колекторските компании да употребяват тормоз, насила, закани, обиди или физическо принуждение, с цел да принуждават длъжниците да изплащат отговорностите си. Забранява се да тормозят жителите на работните им места и в дома им и да слагат известия за дълга на публични места. Когато търсят длъжника, ще имат право да го вършат единствено документално или по телефон, не по-често от период от два работни дни. Забранява се и звъненето през почивните дни и сред 20:00 и 7:00 часа.

Текстовете плануват колекторска компания, която редовно нарушава разпоредбите, да бъде заличавана от регистъра и активността по събиране на вземания да бъде прекъсната. За нарушавания, осъществени от сдружения за събиране на вземания, глобите са 5% от оборота, само че не по-малко от 5000 лева за всеки обособен случай.

Промените в закона вкарват условие за регистрация на колекторските компании - капитал от 500 хиляди лева и застраховка „ професионална отговорност ". Законопроектът не разрешава осъждани лица да имат, управляват или да работят във компания за събиране на вземания.

Законопроектът не разрешава и прекачване на взимане на втори, трети и идващ колектор. Предвижда се прекачване на взимане да може да се прави единствено при категорично документално единодушие на потребителя в контракта, с изтъкване на съответно сдружение за събиране на вземания, вписано в единния указател. Задълженията за публични услуги като сметки за ток, парно, вода, телефон няма да могат да бъдат прехвърляни за събиране от колекторски компании.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР