Парламентарната група ГЕРБ – СДС предлага правителството да се включи

...
Парламентарната група ГЕРБ – СДС предлага правителството да се включи
Коментари Харесай

ГЕРБ призова правителството да изпрати военна помощ на Украйна

Парламентарната група ГЕРБ – Съюз на демократичните сили предлага държавното управление да се включи в общите старания и да даде военнотехническа помощ на Украйна. За това настоя в декларация от името на ПГ ГЕРБ-СДС националният представител Даниел Митов. Той съобщи, че предлагането е част от план на решение, което от ПГ ГЕРБ-СДС оферират на вниманието на Народното събрание.

" Предлагам ви да подкрепите този план на решение, тъй като срамът ще е за вас. Последиците от бездействието ви ще тежат на бъдещите генерации ", съобщи Митов.

В началото на декларацията се показва, че на 24 февруари Руската федерация е нападнала суверенната и демократична Украйна, с което е почнала непровокирана война на територията на суверенна Европа.
" Вече 35 дни на територията на Украйна се водят брутални военни дейности, напомни той. Стотици хиляди са изгубили домовете си, други са напуснали страната. Възстановяването ще отнеме десетилетия, сподели още депутатът. Помагане на жертвите не значи замесване в спора ", посочи Митов.

" Отбранявайки личната си територия и самостоятелност, Украйна пази освен себе си, само че и свободата и демокрацията на всички нас ", се показва още в текста. От ПГ на ГЕРБ-СДС подчертават, че правото на самоотбрана е пиедестал на интернационалното право.

" Подпомагането на жертвата по никакъв метод не значи замесване в спора и неговата ескалация ", уточни Митов, след което попита реторично - в случай че видите някой човек на улицата да бъде грабен и насилван, какво ще извършите? Няма да помогнете, с цел да не ескалира спорът, и ще подминете, обръщайки глава на другата страна? Това прави българското държавно управление сега, уточни депутатът.

В текста се регистрира, че в този момент 28 от 30 страни в НАТО, без България и Унгария, подкрепят с военнотехническа помощ Украйна. Нито една от тези страни не е станала част от спора и не е въвлечена във военни дейности, сподели Митов, след което даде за образец Република Турция, непрекъснато снабдявала Украйна с военна помощ.

За страдание българското държавно управление се е снишило, даже търси индулгенция в Народното събрание, без значение, че останалите държавни управления дават военна и техническа помощ, без решение на Народното събрание, добави Митов.

Сега предлагаме план на решение на Народното събрание, с което да дадем мандат на държавното управление да даде военна и техническа помощ на Украйна, сподели той. Не одобряваме изказванието на премиера, че няма с какво да подпомогнем Украйна, добави Митов.

По думите му България може да даде редица въоръжения – като портативни зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и задоволително количество муниции. Това са средства, от които българската войска има в остатък и няма да се отрази на бойните ни качества, посочи депутатът.

" Срамът ще е за вас, обърна се той към болшинството като ги прикани да поддържат декларацията на ГЕРБ. Време е да подплатим декларациите си с същински дейности и да подпомогнем Украйна в напъните ѝ да се отбрани. Тя пази и всички нас ", добави някогашният външен министър.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР