Парламентарната група ГЕРБ-СДС е внесла проект на решение за промени

...
Парламентарната група ГЕРБ-СДС е внесла проект на решение за промени
Коментари Харесай

ГЕРБ: Депутатите да получават заплати до деня преди клетвата на новия парламент

Парламентарната група ГЕРБ-СДС е внесла план на решение за промени в Правилника за активността на Народното събрание, с който се цели да се даде повече изясненост към проблема за застъпването на мандатите и за възнагражденията на народните представители. 

Авторът на измененията е Радомир Чолаков, който бе ръководител на Конституционната комисия. 

В проекторешнието Чолаков предлага възнаграждението да се дължи от деня на полагането на клетвата на народните представители до деня, предшестващ деня на полагането на клетвата идващите. 

Припомняме, че с новите текстове в Конституцията Народното събрание не се разпуска в месеците до изборите. Депутатите не престават своята работа, а мандатът им се приключва с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители . Целта на тази промяна бе да се осигури непрекъсваемост на дейността легислатурата. 

В публичното пространство обаче се появиха въпроси дали депутатите, които ще продължат да работят до избирането на новото Народно заседание няма да застъпят мандатите си и надлежно да получават надлежно двойни заплати. 

В претекстовете на плана на решение, импортиран от Чолаков, се показва, че в Конституцията не е имало ясно посочени текстове за мандатността на Народното събрание, все пак обаче с тълкувателно решение номер 5 на Конституционния съд от 2001 година се разяснява, че мандатът на Народното събрание стартира да тече от деня на изборите, само че народните представители упражняват пълномощията си от деня на първото съвещание. 

Новите конституционни текстове обаче към този момент разграничават както началото, по този начин и краят на мандата на Народното събрание. Според Чолаков затова тълкувателното решение на Конституционния съд от 2001 година към този момент губи приложение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР