Парламентарната енергийна комисия прие в сряда на второ четене поправки

...
Парламентарната енергийна комисия прие в сряда на второ четене поправки
Коментари Харесай

Държавен фонд ще поема лихвите по заеми за енергийна ефективност

Парламентарната енергийна комисия одобри в сряда на второ четене ремонти в Закона за енергетиката, уреждащи опцията България да отхвърля достъп до газопровода " Балкански поток ", както и поемането на лихвите по заеми за енергийна успеваемост от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС).

ГЕРБ и Българска социалистическа партия обаче се въздържаха по отношение на импортираните от Движение за права и свободи текстове за радикална енергийна промяна, въпреки и всъщност ръководещите сами да са стартирали сходни хрумвания. Така действително не бяха признати предложенията на Рамадан Аталай, разкритикувани от Българския енергиен и минен конгрес, Института за енергиен мениджмънт и Американската комерсиална камара като прибързани и голословни. Мотивът на ГЕРБ да не утвърди личните си планове за либерализация е, че сега те се дискутират с Европейската комисия и преди този момент не е редно да се одобряват като законови условия.

Така най-същественото от гласуваните текстове се оказа желанието ФСЕС да заплаща лихвите на сдружения, които са взели заеми по планове за енергийна успеваемост. Срещу това се оповестиха редица представители на бизнеса, които научиха за новото предложение едвам на самото съвещание.

В момента в този фонд влизат приходите на страната от продадените нейни спестени парникови излъчвания, както и 5 % от продажбите на всички производители на електрическа енергия и от оборотите на " Българтрансгаз " и " Електроенергийния систематичен оператор ". Със средствата от фонда в този момент се заплащат разноските на държавната " Национална електрическа компания " по двата контракта за дълготрайно изкупуване на електрическа енергия от американските въглищни централи " Ей И Ес " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", разликите сред избраните от КЕВР преференциални цени за тока от възобновими енергийни източници и постигнатите от този тип електроцентрали цени на борсата, както и обезщетенията за зелените добавки в цените за бизнеса.

По предложение на ръководителя на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ), импортирано преди Коледа сред първо и второ четене на други промени в Закона за енергетиката, ФСЕС ще може да договаря с избран кръг от банки опцията той да стане тип поръчител по сходни заеми и даже да поема за своя сметка заплащането на лихвите по тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР