Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призовава Русия да

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призовава Русия да
Коментари Харесай

ПАСЕ се скара на Кремъл: Освободете Навални до началото на юни!

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) приканва Русия да освободи от пандиза опозиционера Алексей Навални до началото на юни и да обезпечи нужните грижи за неговото здраве, до момента в който се намира в наказателната колония. Това се споделя в текста на резолюция, утвърдена през днешния ден на последното съвещание на пролетната сесия на асамблеята в Страсбург, представена от ТАСС.

В поддръжка на резолюцията гласоподаваха 105 депутати, " срещу " - 26, а 11 гласоподаваха " въздържал се ", предава Българска телеграфна агенция.

" Асамблеята (... ) приканва Русия неотложно да освободи Навални при всички условия до провеждането на следващото съвещание на Комитета на министрите на Съвета на Европа (КМСВ) по тематиката за спазването на правата на индивида през юни ", се споделя в документа и се добавя: " До освобождението му (призоваваме) да се даде на Навални цялата нужна здравна помощ, в това число обзор и лекуване от доктор, който той си избере, и да се обезпечи цялостното съблюдаване на правата му в сходство с Европейската спогодба за правата на индивида и с вътрешното законодателство ".

Според графика на уеб страницата на Съвета на Европа това съвещание е планувано за интервала от 7 до 9 юни.

Русия ще продължи да работи в ПАСЕ и след приемането от нея на резолюцията по делото на Навални, до момента в който управлението на страната не вземе решение за участието на Руската федерация в тази организация, сподели пред публицисти ръководителят на комитета по външната политика на Държавната дума Леонид Слуцки.

" Ние обаче нямаме желание да подхващаме провокации и да тръшкаме порти в Съвета на Европа поради случая с блогъра. Притежаваме прекомерно доста чест ", сподели Слуцки и добави: " Засега не е признато надлежно решение от съветското управление във връзка с участието ни в тази интернационална организация, ще работим настойчиво в ПАСЕ, колкото и мъчно да е това ".

Русия няма да извършва нито резолюцията на ПАСЕ във връзка със обстановката с опозиционера Навални, нито други политизирани решения на институции на Съвета на Европа, написа през днешния ден в акаунта си в Телеграм ръководителят на съветската делегация в ПАСЕ и заместник-председател на Държавната дума Пьотр Толстой.

" ПАСЕ одобри резолюция за Навални. Русия няма да извършва политизирани решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) и други институции на Съвета на Европа, нито във връзка с Крим, нито във връзка с Навални, нито каквито и да било други резолюции, в случай че те са признати в неявяване на нашата делегация, опонират на нашата конституция или на решение на съветски съд ", написа Толстой.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР