Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова за "спешно"

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова за "спешно"
Коментари Харесай

Идеологията „Русский мир“. Как Европа подготви трибунал за агресията в Украйна

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прикани за "спешно " основаване на ексклузивен интернационален арбитражен съд по отношение на войната в Украйна. В на организацията се споделя, че бъдещото съдилище би трябвало да проверява закононарушението експанзия , осъществено от Руската федерация.

Резолюцията е първият интернационален документ, който показва идеологията, продиктувала военната експанзия на Русия. Видът на оферти арбитражен съд няма цялостен аналог в историята на изключителните интернационалните съдилища.

Документът беше признат със 115 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и един „ въздържал се “. не беше поименно. Заседанието завърши в четвъртък вечерта.
Русский мир и войната
В резолюцията се приказва за Русский мир (руски свят) като за идеология, довела до войната.

Русский мир е разбиране, съществувало по времето на царска Русия и възродено от президента Владимир Путин . То значи общество, обединено от съветската просвета, език, обичаи и православна вяра.
Русский мир стана държавна идеология
„ ПАСЕ обръща внимание на идеологията Русский мир, която се наложи в Руската федерация и стана държавна идеология, превърната от Кремъл в инструмент за поощряване на война “, написа в резолюцията. Текстът продължава по този начин: „ Тази идеология се употребява за заличаване на остатъците от гражданска народна власт, за образование на нови милитаризирани генерации в Руската федерация и за оправдаване на външната й експанзия “.

Институцията приканва интернационалната общественост „ да изпрати противоположното обръщение “, като потърси отговорност от причинителите на закононарушения. „ Това би трябвало да важи и за причинителите на закононарушението експанзия, а точно политическото и военното управление на Руската федерация, които са виновни за започването на продължаващата война “, се споделя в текста.
Защо е необходим ексклузивен орган
Русия атакува Украйна на 24 февруари 2022 година с бомбардиране на голям брой градове, убийства на цивилни, изнасилвания, изтезания и мародерство. Оттогава се приказва за потребността да се проверяват четири огромни закононарушения, хипотетично осъществявани на украинска територия – военни закононарушения, закононарушения против човечеството, геноцид и експанзия. И четирите могат да бъдат разследвани от Международния углавен съд (МНС) в Хага, който е непрекъснато настоящ правосъден орган. Но съгласно за започването на дело, обвързвано с експанзия, е нужно и единодушието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където Русия има право на несъгласие.
Руската федерация най-вероятно би блокирала резолюцията в Съвета за сигурност
„ [Престъплението агресия] сега не може да се проверява от Международния углавен съд, без да има резолюция [за това] от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която Руската федерация най-вероятно би блокирала, употребявайки правото си на несъгласие “, написа в текста на ПАСЕ, признат в четвъртък вечерта.

Останалите три закононарушения могат да бъдат свободно разследвани от съда в Хага и ПАСЕ приканва европейските страни да окажат всякакво подпомагане на прокурора в неговата работа.
Как ще наподобява бъдещият арбитражен съд
Извънредният арбитражен съд, който следва да се сътвори извънредно и единствено за закононарушението експанзия, ще заседава в Страсбург , ще има правото „ да издава интернационалните заповеди за арест и няма да бъде лимитиран [в активността си] от държавен имунитет, нито от имунитета на държавни глави или на други държавни функционери “, написа в текста на резолюцията.

Новото съдилище ще бъде основано „ от група държави-съмишленици под формата на многостранен контракт, утвърден от Общото заседание на Организация на обединените нации и с поддръжката на Съвета на Европа, Европейския съюз и други интернационалните организации “, се споделя в документа.

Преди дни съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че „ Западът “ се пробва да преодолее съветското право на несъгласие в Съвета за сигурност, като трансферира неговите пълномощия на Общото заседание.

На 2 март Общото заседание на Организация на обединените нации осъди съветската военна експанзия против Украйна със единствено 5 гласа „ срещу “. Това стана преди да е известно за закононарушенията в Буча и в самото начало на обсадата на Мариупол.
Награда за Буча
ПАСЕ на два пъти споделя, че е „ ужасена “ от новините от Украйна и изброява убийствата на цивилни в Буча, сриването до основи на град Мариупол, бомбардирането на цивилен обекти в Харков, както и данните за изтезания и изнасилвания като оръжие във войната.

В резолюцията написа, че президентът Путин е наградил с почетно звание, която се е намирала в Буча по време на убийствата. „ [Това] изпраща опустошително обръщение към фамилиите на жертвите и цинично предизвиква съветските войските да продължат безнаказано да правят сходни дейности “, споделя ПАСЕ.

Резолюцията припомня, че в другите страни има имущество на глобени съветски жители. Ако то бъде дефинитивно отнето, страните се приканват да го употребяват за обезщетения за Украйна и нейните жители.
Кои са създателите на текста
Резолюцията беше призната въз основа на отчет, направен от полския народен представител Александър Почей . Откакто е почнала войната, Украйна е най-силно подкрепяна от Полша, Латвия, Литва и Естония. Предполага се, че тези страни ще бъдат част от бъдещия контракт, с който ще се сътвори трибуналът.

ПАСЕ е орган на Съвета на Европа, в който са показани депутати от националните парламенти на 47 страни. Резолюцията беше гласувана 20 дни откакто Съветът на Европа стана първата интернационална организация, изключила Русия от състава си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР