Парламентарна мрежа за бъдещето на ядрената енергетика в Европа стартира

...
Парламентарна мрежа за бъдещето на ядрената енергетика в Европа стартира
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова е избрана за вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент

Парламентарна мрежа за бъдещето на нуклеарната енергетика в Европа започва по самодейност на евродепутата Кристоф Грудлер (Обнови Европа) и със съдействието на евродепутатите Цветелина Пенкова (България, Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите - СиД), Томас Тобе (Швеция, Европейска национална партия - ЕНП), Франсоа-Ксавие Белами (Франция, Европейска национална партия - ЕНП), Карин Карлсбро (Швеция, Обнови Европа) и Александър Вондра (Чехия, Европейски алианс на консерваторите и реформистите - ЕКР).

Групата има за цел да улесни полемиката сред другите политически партии на европейско равнище, промишлеността и университетския бранш по отношение на бъдещето на нуклеарната сила. Редовните срещи и събития ще се концентрират върху три съществени целта: включване на нуклеарната сила в европейската таксономия (набор от правила и дефиниращи коя технология е зелена и устойчива), произвеждане на водород без въглерод и проучвания и нововъведения за понижаване на нуклеарните боклуци.
Цветелина Пенкова: Ядрената енергетика би трябвало да бъде развивана в Европейски Съюз
Енергийният преход е необходим. След последователното извеждане от употреба на въглищните централи, ще имаме потребност от постоянни базови мощно...

С оглед на амбициозните европейски цели в битката против изменението на климата ще бъдат прегледани всички вероятни решения. Развитието на възобновимите енергийни източници върви ръка за ръка с нововъведенията в нуклеарната енергетика. Няма да е допустимо да се реализиран задачите на Европейската зелена договорка без значителен дял на нуклеарната сила в общия енергиен микс на Европа. Групата за поддръжка на нуклеарната енергетика в Европейския парламент беше основана особено за намиране на съответни политически, енергийни и стопански решения в тази сфера.

„ За България е извънредно значимо развиването на нови базови мощности, които да заменят въглищните централи след тяхното последователно извеждане от употреба. Създаването на тази група ще помогне да насочим дебата на европейско равнище върху опциите за вложения в нови централи и развиването на нови технологии, а не върху затварянето на енергийни мощности. Ниската дълготрайна цена на електрическата енергия, генерирана от нуклеарните централи, я прави сериозен съперник за облекчаване на възходящите потребности на жителите и бизнеса в цяла Европа. ”, показа Цветелина Пенкова.

Структурата и ръководството към този момент е открито с Кристоф Грудлер като ръководител на мрежата и Цветелина Пенкова (СиД), Франсоа-Ксавие Белами (ЕНП), Томас Тобе (ЕНП), Карин Карлсбро (Обнови Европа) и Александър Vondra (ЕКР) като заместник-председатели.

Една от първите действия на Групата ще бъде парламентарна задача на Световното нуклеарното ревю в Париж на 1-ви декември 2021г.
Българска социалистическа партия и Демократична България в спор за нуклеарната енергетика по отношение на уговорките на страната
Дискусията сред партиите Продължаваме промяната, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България в областта на енергетиката продължава повече от 6 часа. Тя бе водена от...

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР