Парламентарна комисия ще проверява всички факти и обстоятелства по процедурата

...
Парламентарна комисия ще проверява всички факти и обстоятелства по процедурата
Коментари Харесай

Комисия ще проверява избора на изтребител и участието на президента

Парламентарна комисия ще ревизира всички обстоятелства и условия по процедурата на избор на нов изтребител за армията ни, взеха решение депутатите. От изявленията на депутати от ГЕРБ по време на дебатите се разбра, че ще бъде обърнато внимание на ролята на президента Румен Радев, който до преди година беше пълководец на Военновъздушни сили, а назначеното от него служебно държавно управление класира офертите за самолетите. Вместо спор " за " и и " срещу " комисията дебатът се обърна на спор за " Грипен " или F-16.

От отчет на Министерството на защитата до Министерски съвет от предходната седмица се разбра, че България ще договаря със Швеция за пазаруването на нови изтребители " Грипен " и с Италия, които оферират използвани " Еврофайтър Тайфун ". Третата опция за пазаруване на F-16 от Португалия с логистичен пакет от Съединени американски щати не е била класирана от служебното държавно управление " заради противоречие на ценовото му предложение с условията, заложени в RFP (request for proposal – искане за даване на предложение б.а.) ". При процедурата приключена от служебното държавно управление преди всичко е класиран " Грипен " с оценка 0,90, а предлагането на Италия е класирано на второ място с резултат 0,61.

Генерал о.р. Константин Попов (ГЕРБ), който е до януари беше шеф на защитата, при започване на дебатите сподели, че в процеса по желание нов за армията ни изтребител би трябвало да се отчетат и крайния резултат, както и политико-военните измерения от обвързването с съответен снабдител. Попов обърна внимание, че оценката е направена по време на служебното държавно управление. " Тогава Народното събрание не съществуваше и нямаше парламентарен надзор ", сподели Попов. Според него основаването на комисията ще докара до по-голямо ангажиране на Народното събрание в плановете за рационализация. Комисията би трябвало да се запознае съв всички обстоятелства и условия и дейностите на длъжностните лица и какви са били претекстовете и реда за взимане на решения. Комисията няма за цел да спре процеса за закупуване, а да обезпечи бистрота, сподели още Попов.


© Надежда Чипева, Капитал

Генерал Константин Попов (в средата) сдава длъжността на вицеадмирал Емил Ефтимов

Нинова: Борисов не желае ускорена рационализация на армията

Бойко Борисов и министрите му не желаят ускорена реализация на плановете за рационализация, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, каквото беше решението на Консултативния съвет за национална сигурност. Тя подсети, че на 23 юни министър председателят Борисов направи изказване с премиера на Швеция, че стартира диалози за " Грипен ". " Защо не отиде в Италия или Съединени американски щати? Какво се случи в тази една седмица? Не е належащо доста да се сетим " сподели Нинова. Според Нинова комисията се основава поради изказването на президента Радев в Гърция, че стартира битка с корупцията и политическата класа няма воля да взе участие.
Атаката ви е персонално против президента, сподели Нинова. Тя няколко пъти сподели, че Българска социалистическа партия застава зад президента Радев в битката му против корупцията и в най-скоро време ще има съответни сигнали.

Тома Биков (ГЕРБ), сподели към Нинова, че не прави услуга на президента, като го слага в обстановка Българска социалистическа партия да остава зад него, а ръководещите да са против него. " На 9 юни президентът съобщи, че разногласието се води сред лобисти и летци. Редно е да се слушаме в неговите думи и да проверим кои са лобистите ", добави Биков.

Движение за права и свободи: Компрометира се процедурата

Йордан Цонев сподели, че Движение за права и свободи няма да поддържа основаването на комисията, тъй като процедура която е в ход, ще бъде блокирана и компрометирана. " Такива комисии се основават в края на процедурата ", сподели Цонев и подсети, че процедурата не е спазена от кабинета Борисов 2. Според решението на Народното събрание от преди година изборът на реализатор би трябвало да приключен до септември 2016 година, а договорът да е изпълнен до декември 2016 година " Вашето решение ще ни компрометира, като страна ", сподели Цонев.

Владимир Тошев (ГЕРБ) обърна разногласието дали да бъде основана комисията, към избора на модел изтребител. Не можем да наградим Грипен с различен аероплан, F-16 може да бъде надграден с F-35, сподели Тошев. Той добави, че би трябвало да се чуят отговорите на въпроса за какво е декласиран F-16.

Йордан Цонев попита какво пречеше комисията по защита да управлява процеса и добави, че договорът би трябвало да бъде утвърден, а няма ратификация по която да се произнесе Народното събрание без обстоен отчет.

Румен Радев ръководел избора

Може би ще ви е боязън да се разбере, кой е бил началник на работната група, кой е писал заданието за настояването на информация, сподели Тошев. После си отговори, че това е бил военачалник Румен Радев, който тогава беше пълководец на Военновъздушни сили. Има създадени към 250 Грипен-а, който не са воювали на никое място за разлика от F-16, сподели оше Тошев.


© Юлия Лазарова

Заседание на 44 национално заседание Славчо Велков Българска социалистическа партия

" Онези самолети, уважаеми господин Тошев, които вие споменахте са трета ръка, дислоцирани са във военното гробище за самолети в Аризона и са създадени преди 40 година ", отговори му Славчо Велков (БСП). Колко ще ви коства мушката, в случай че ви е празна пушката

Българска социалистическа партия: Искате да оваляте президента в катран

На всички въпроси знаете отговорите, сподели Крум Зарков (БСП). Според него решението на служебното държавно управление за класиране на офертите за самолетите на служебното държавно управление с нищо не обвързва решението на настоящия кабинет. " Един неоцапан човек би трябвало да бъде отмъкнат в катрана на българската политика и да бъде къпан там два месеца ", сподели Зарков за президента Румен Радев. " Никога няма да достигнете това, което той доближи. Хората го обичат и му имат вяра ", добави Зарков.

Имало кавги с " Грипен "

Лидерът на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов подсети, че президента Радев през 2014 година при завръщането си от Унгария е дал за образец пазаруването на " Грипен ". " Само две страни закупили " Грипен " са членки на НАТО – Чехия и Унгария и те приключват със скандал. В Словакия държавното управление е упрекнато в корупция поради пазаруването на " Грипен " ", сподели Цветанов. Той сподели по адрес на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, че в случай че не поддържат основаването на комисията, значи, че са за корупцията.

В последна сметка комисията бе гласувана. Тя ще се състои от 19 народни представители за период от 2 месеца. За ръководител на комисията бе определен националният представител от ГЕРБ Емил Христов, а за зам.-председател Христо Гаджев. Членове на комисията от ГЕРБ ще бъдат Пламен Манушев, Владимир Тошев, Антон Тодоров, Анна Александрова, Евгения Ангелкова и Маноил Манев. От Българска социалистическа партия - Жельо Бойчев, Филип Попов, Спас Панчев, Николай Цонков, Петър Витанов и Таско Ерменков. От " Обединени патриоти " членове на комисията ще бъдат: Милен Михов и Борис Вангелов. От Движение за права и свободи - Симеон Симеонов и Джейхан Имбрямов. От " Воля " - Слави Нецов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР