Паркирани пред блок коли получиха честитка“ от по 50 лева.

...
Паркирани пред блок коли получиха честитка“ от по 50 лева.
Коментари Харесай

Коли отнесоха глоби за паркиране. Шофьор: Нямаше знак!

Паркирани пред блок коли получиха „ честитка “ от по 50 лв.. Глобите са налепени в пловдивския квартал „ Христо Смирненски “, директно до жилищен блок. Нарушителите са паркирали на улица „ Гергана “, която е задънена и няма излаз, а наоколо се намира болница.

Справка в Гугъл street view демонстрира, че на мястото няма обозначителен знак, който да не разрешава престоя. Въпреки това транспортните средства са глобени.

Ето какво написа млад мъж, озовал се на мястото:

„ Ако си мислите, че като паркирате по този метод пред входната врата на блока, няма да Ви се размине - грешите, това е против каспела, написаха на цялата колона по 50 лева лепенки, тъй като са на тротоара. Неоспорим факт е, че няма къде да се паркира, пиша поста, с цел да знаете, че пишат на всички места даже и да няма знак, че е неразрешено паркирането, с цел да не се нахендрите и да плащате. Като ги питаш, за какво пишат и какво им е обяснението, откакто няма знак за неразрешено паркиране и на улицата зад блоково пространство има знак, че улицата няма продължение (изход) - подвигат плещи и мълчат, тъй като по този начин им било " подредено ".

„ Има места, където тротоара е задоволително необятен и паркират коли без да ги глобяват. Мисля, обаче, че има и ограничаване за тежестта на автомобила, “ разясняват в мрежата.

„ Бай Ганьо все е неудовлетворен, знак му би трябвало, с цел да не паркира на тротоара, като има знак, ще каже “ама аз единствено за малко ”. Няма угодия, “ написа мъж.

„ Боже какъв брой тъга има... То единствено знак, в случай че имало... Еми да стопираме пред входове, зелени площи, тротоари... Пешеходците да се научим да летим нали?, “ разясняват още.

А ето и какво е законовото състояние по проблема:

Чл. 98 алинея 2 т. 2 от ЗДвП категорично не разрешава паркирането на платното за придвижване и на тротоара директно пред входовете на жилищни здания и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях. В цитираната наредба има изискване – съответното моторно транспортно средство следва да затруднява достъпа до жилищни здания и гаражи. Като погледнем от другата страна следва, че паркирането на тротоара е разрешено стига да не пречи на достъпа до жилищни здания и гаражи.

Законът за устройство на територията /ЗУТ/ в член 22 алинея 2 урежда, че площите сред постройките при комплексното застрояване се устройват като паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра.  Няма категорично делене на площите сред здания на тротоари и улици, което в допълнение удостоверява, че стига да се спазят условията за паркиране на тротоара, няма експлицитна възбрана. Освен това член 94 алинея 3 от ЗДвП указва, че се позволява престой и паркиране на моторни транспортни средства с позволена оптималната маса до 2,5 тона върху тротоарите единствено на избраните от притежателите на пътя или администрацията места, паралелно на оста на пътя, в случай че откъм страната на постройките остава разстояние минимум 2 метра за прекосяване на пешеходци. Можем да обобщим още веднъж, че паркирането на тротоара е разрешено, стига да не затруднява достъпа до жилищни здания и гаражи, моторните транспортни средства да тежат до 2,5 тона и местата за паркиране да са избраните от притежателите на пътя или администрацията места, паралелно на оста на пътя, в случай че откъм страната на постройките остава разстояние минимум 2 метра за прекосяване на пешеходци.

Снимка: Станислав Калайджиев
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР