Паркирането във Велико Търново се оказва изключително сериозен проблем. Въпреки

...
Паркирането във Велико Търново се оказва изключително сериозен проблем. Въпреки
Коментари Харесай

Наличните 386 паркоместа в Търново не достигат

Паркирането във Велико Търново се оказва извънредно сериозен проблем. Въпреки че е туристическа дестинация, градът разполага сега едвам с 386 паркоместа като синята зона е с цялостен потенциал. Напрежението ескалира през празничните и почивни дни, когато градът се цялостни с туристи и паякът стартира да подвига колите им, до момента в който обядват в ресторанта или преглеждат музеите. Потърпевши споделиха пред “Труд”, че били принудени да паркират в двора на учебно заведение, тъй като на никое място другаде не разкрили свободно място. Бургазлии пък обявиха, че са платили на водач на такси, който да ги “екскортира” до подобаващ регион, където да оставят колата си. Гостите на старопрестолнината са безапелационни, че като се изключи че си потеглят с неприятно чувство от града, едва ли повече ще се върнат.
 parkirane2  parkirane
Общината подхваща ограничения по наболелия проблем, само че за жалост би трябвало софтуерно време, с цел да се реши казуса. Факторите за неналичието на паркоместа в центъра на града са доста. На първо място, Велико Търново е със стръмен и характерен релеф и няма огромни благоприятни условия за градски център и отделяне на огромни паркинги. Освен това, поради идното създаване на нов център в региона на Старото военно учебно заведение, теренът там бе разкопан и до скоро съществуващия безвъзмезден паркинг с близо 500 места, е премахнат. Липсата им се усеща сензитивно. В момента стартира строителство на два нови паркинга-в туристическата зона под крепостта Царевец, който ще е с 80 паркоместа за леки коли и 15-за рейсове. Паркинг се построява и по план за благоустройство на най-крайния квартал “Чолаковци” със 121 места.
Местни поданици пък припомнят, че община Велико Търново е от общините с едни от най-високите налози за коли в страната. Репортерска информация откри, че за 2017 година от тези данъци са събрани 3,5 млн. лв..

 parkirane1

От години има създадени пет плана за подземни за надземни паркинги, само че няма средства да се изпълнят. На Велико Търново му би трябвало общоприет проект за превоз и изцяло разрешаване на казуса, а не да се мисли “на парче”, разясняват общински съветници.

“В момента е разгласен интернационален конкурс за архитектурно решение на новия център. В техническото задание на бъдещия план има условие към изпълнителите да плануват два буферни паркинга с към 2000 паркоместа”, осведомят от общинската администрация.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР