Паркирането в румънската столица Букурещ става платено от 15 август,

...
Паркирането в румънската столица Букурещ става платено от 15 август,
Коментари Харесай

Паркирането става платено в Букурещ от 15 август

Паркирането в румънската столица Букурещ става платено от 15 август, оповестява телевизия Диджи 24. Шофьорите, които оставят автомобила си сред обозначените сини линии без да платят, ще бъдат санкционирани с 200 леи (почти 80 лева.) дневно. Санкции са планувани и за коли, паркирани на тротоара или на неразрешени места.

Заместник-кметът на румънската столица Стелиан Буждувяну съобщи пред Диджи 24, че сега тактиката е съсредоточена върху централната част на Букурещ. По думите му в зона 2, в която попадат множеството квартали на Букурещ, " не са прекалили " с маркирането тук-там за платено паркиране.

В Букурещ има два типа места за паркиране - по местоживеене, които се дефинират от районните кметства, и такива, които се управляват от община Букурещ. Последните са особено маркирани и обозначени със наследник цвят във всички региони на столицата. 

В никакъв случай не засягаме местата за паркиране, с които разполагат жителите и които те са поели от секторните кметства, посочи Стелиан Буждувяну.

В момента има 3 обособени зони за платено паркиране. В зона 0 паркирането коства 10 леи (3,97 лева.) на час, в зона 1 коства 5 леи (1,98 лева.) на час, а в зона 2 коства 2,5 леи (0,99 лева.) на час. Водачите могат да избират и еднодневни, едноседмични, едномесечни, половингодишни или едногодишни пропуски за всяка от тези зони.

Буждувяну съобщи, че ще инициира план за смяна на тези цени посредством сливане на зони 0 и 1 и установяване на единна цена от 5 леи на час за всички публични паркинги в централната зона. Освен това цената няма да се удвоява от третия час на паркиране.

Нощните пропуски ще костват 50 леи (19,84 лева.) на месец за жителите. Месечният абонамент за зона 1 също ще бъде понижен, а водачите ще могат да паркират денем на всяко място, обозначено от кметството.

Заместник-кметът на Букурещ заяви, че сега в централната зона има 12 190 места за паркиране, а през идната година броят им би трябвало да нарасне до 30 000. Той добави, че сега общината се концентрира върху зона 1 и че в зона 2 е направено доста по-малко платено паркиране.

Буждувяну разясни, че задачата на тази политика е да се освободи публичното пространство от нелегално паркирани коли. 

До 15 август полицията ще осведоми водачите за разпоредбите за паркиране в Букурещ, а регламентът ще стартира да се ползва от 15 август. Тези, които не платят за място за паркиране на паркингите на кметството, ще бъдат санкционирани с 200 леи. Паркиралите на тротоара или на пътя ще бъдат глобявани според Закона за придвижване по пътищата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР