Паркингите ще се правят на два етажа, с паркомясто и

...
Паркингите ще се правят на два етажа, с паркомясто и
Коментари Харесай

По-големи балкони и коридори оскъпяват новите жилища

Паркингите ще се вършат на два етажа, с паркомясто и за електрически автомобили

Поне един балкон с величина от 3 кв. м (1.50 на 1.50 м) ще се изисква в новостроящите се многофамилни жилищни здания. Това плануват измененията в Наредбата за условията за досегаемост и дизайн на детайлите на наличната среда, оповестени за публично разискване от Министерство на регионалното развитие. Това може да стане, в случай че се планува опция за отчасти потребление на вътрешното пространство, примерно посредством плъзгаща се врата, четем още в новите текстове.

Промените засягат и рампите, по които се движат детски и инвалидни колички. При тях ще се изисква да са с отопляема повърхнина, в случай че водят към здания или се намират в подлези, надлези или метростанции. В останалите случаи това условие отпада, тъй като нямало опция за обезпечаване на такова техническо решение в изискванията на градската среда.

В блоковете ще могат да се построяват паркинги на два етажа, като за първи път се дефинира и точният размер на мястото за паркиране на една кола -

то не може да е по-малко от 2.75 м широчина и 5.50 м дължина.

Височината пък не би трябвало да е по-малка от 2.40 м. Това излиза наяве от оповестените за публично разискване промени в друга разпоредба - за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. Новото е, че в гаражи с повече от 10 паркоместа на всеки пет се оборудва със зарядна точка за електрически автомобили. Наредбата влиза в действие от 1 юни 2022 година, а построяването на зарядни точки за електробуси - от 26 септември 2023 година

От министерството настояват, че минималните условия за досегаемост до постройките няма да оскъпят покупката на апартамент. Така ли е обаче? Хора от строителния отрасъл признават, че имат терзания.

Прогнозите са, че наредбата ще докара до скок в цените на жилищата заради увеличаващите се общи елементи.

Ръст в цените ще има и той ще е към 30 и 40 %

- такива най-малко са предварителните калкулации в сектора. Т.е. ще плащаме за огромни тераси и за огромни коридори в жилищата си, за големи бани и тоалетни, които действително не ни трябват.

„ Да, общите елементи за самото жилище се усилват, само че това няма да води до съществено оскъпяване “, отвърна арх. Чавдар Тенев. Шефът на Камарата на архитектите в Пловдив споделя, че Наредбата за налична среда като цяло се базира на една добра концепция, а точно - всички строителни детайли на жилището да са оразмерени по този начин, че в случай че човек стане неработоспособен след това, да не се постанова да се бутат порти или стени, с цел да се обезпечи проходимост за инвалидна количка. „ Едно жилище би трябвало да разрешава в него да се движи инвалидна количка и това е разумно. Нека се замислим за всички тези хора, които живеят в риск или даже краткотрайно, само че са изпаднали в такова състояние! Отличното здраве не е обезпечено за никого “, разяснява арх. Тенев. Според него сега тоалетна с нормалните размери е неизползваема от инвалиди. Ето по какъв начин разяснява специалистът условието в новата разпоредба за терасите да са с минимална светла ширина 1.50/1.50 м. „ Това е добре, терасата е намерено пространство и е добре тя да е по-голяма. Другият проблем касае асансьорите - тези за инвалиди са много по-големи като размери. Но по какъв начин ще се създадат сходни уреди в малкоетажните и средноетажните здания? “, пита експертът. Особено в малкоетажните жилищни здания, където асансьорът е безусловно неефикасен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР